Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Målsägandebiträdena som tjänade mest under förra året

Nyheter
Publicerad: 2022-01-12 13:53

Förra veckan kunde Dagens Juridik presentera listan över de tjugo offentliga försvarare som fått mest i ersättning under förra året.
Listan bestod enbart av män.
Nu presenterar vi listan över de mest anlitade målsägandebiträdena.
Listan består av bara kvinnor.

På topplistan över de offentliga försvarare som tjänade mest fick de fem översta på listan över 9 miljoner kronor i ersättning under förra året. Mest av alla fakturerade advokat Viktor Banke, som fick 10,8 miljoner i ersättning, nästan en miljon mer än Jonas Granfelt som fakturerat näst mest.

Tjänar väsentligt mindre än försvararna

Ersättningen som betalats ut till målsägandebiträden under 2020 är väsentligt lägre. Den som fått mest i ersättning förra året var advokat Elisabet Massi Fritz, som sammanlagt fakturerat drygt tre miljoner kronor – vilket i sin tur är nästan dubbelt så mycket som tvåan på listan, advokat Rebecca Lagh, som fick knappt 1,6 miljoner kronor i ersättning.

Något som sticker ut när man jämför listorna för försvarare och målsägandebiträden är att topp tjugo bland de offentliga försvararna enbart är män, medan listan över målsägandebiträden enkom består av kvinnor. Dagens Juridik har också tittat på hur topplistan för målsägandebiträden ser ut de senaste fem åren – och också där är en majoritet kvinnor – även om tre män, Thomas Bodström, Göran Hjalmarsson och Bengt Hesselberg tog sig in på topp tjugo.

Män väljer män

En förklaring till den ”kraftiga övervikten” av män på försvararlistan brukar vara att det är en majoritet av män som misstänks för brott, och att brottsmisstänkta män tenderar att välja män som försvarare. Många av de som ligger på årets topplista har också haft stora gängrelaterade mål, och inte minst i dessa mål begärs ofta män som försvarare.

Men varför är förhållandet det motsatta när det gäller målsägandebiträden? Av de personer som utsatts för brott är, enligt Nationella Trygghetsundersökningen, ungefär lika många män som kvinnor (19,7% av männen respektive 20,8% uppger att de utsatts för brott). Ändå förordnas alltså kvinnor i mycket större utsträckning än män som målsägandebiträden.

Mia Edwall Insulander är generalsekreterare på Sveriges Advokatsamfund.

Hon säger att en förklaring till att försvararna i så stor utsträckning är män är rätten för misstänkta att själva välja sin försvarare och att misstänkta män väljer manliga försvarare i större utsträckning.

– Kvinnliga försvarsadvokater är också i minoritet i stort jämfört med männen vilket jag hoppas är på väg att förändras. Det finns så många oerhört skickliga och kompetenta kvinnliga försvarare som jag hoppas snart blir fler. Att få fler kvinnliga advokater generellt och även kvinnliga advokater på ledande poster på advokatbyråer är frågor som är viktiga för Advokatsamfundet och som vi arbetar aktivt med. Bland annat startar vi nu år 2022 ett nytt mentorskapsprogram som riktar sig till nyblivna advokater som vill utveckla sitt ledarskap på byråer och bland annat vill arbeta som offentliga försvarare.

Mia Edwall Insulander om skillnanderna
Mia Edwall Insulander. Foto: Advokatsamfundet

Också när det gäller överrepresentationen av kvinnor på målsägandesidan tror Mia Edwall Insulander att klientens val spelar roll:
– Kvinnliga målsäganden väljer ofta kvinnliga biträden. Men majoriteten av de som arbetar som målsägandebiträden är kvinnor och så har det i stort sett alltid varit. Det är svårt att svara på varför fler kvinnor än män väljer att arbeta som ombud för brottsoffren. Min övertygelse även här är att det vore bättre med en ökad jämställdhet så att det fanns fler män att välja bland som målsägandebiträde för klienterna.

För att komma till rätta med den här ojämlikheten tror Mia Edwall Insulander, att det är viktigt att diskutera frågorna så att det finns en ”pågående medvetenhet.”

– Den medvetenheten gör kanske att man väljer och tänker annorlunda när man står inför val, som till exempel vilka uppdrag man som advokat väljer att arbeta med. Sedan behöver vi säkert arbeta en del med attityder också och fördomar kring att en försvarsadvokat måste vara en man och ett målsägandebiträde en kvinna.

– Domstolarna utgår ju vid sina förordnanden av rättsliga biträden antingen från listor eller klientens val. Så de kan inte påverka så mycket i dessa frågor, annat än genom attityd och inställning överlag förstås. Den självklara inställningen borde vara att arbetet handlar om skicklighet och erfarenhet – och inte kön.Fotnot: Målsägandebiträde kan du få om du är brottsoffer (målsägande) och har blivit utsatt för till exempel sexualbrott, misshandel, olaga frihetsberövande, rån eller annat brott som kan ge fängelse för den som begått brottet. Källa: Åklagarmyndigheten


Dela sidan:
Skriv ut: