Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

De tjänar mest i Sverige som offentliga försvarare

Nyheter
Publicerad: 2022-01-05 14:06

Fem advokater ligger på ett årsarvode som offentlig försvarare över 9 miljoner kronor. En av dessa, Viktor Banke, snuddar vid 11 miljoner kronor i ersättning för sitt uppdrag som offentlig försvarare under 2021.

Dagens Juridik har begärt ut från Domstolsverket listan på de 20 advokater som fått mest i ersättning som offentliga försvarare under 2021. Det som sticker ut är att advokater som försvarat misstänkta gängkriminella toppar listan.

De fem som ligger i topp på listan har fakturerat staten över 9 miljoner kronor i ersättning – men en av advokaterna sticker ut. Det är Viktor Banke som fakturerar nästan en miljon mer än Jonas Granfelt som fakturerat näst mest.

De som fakturerat mest
Advokat Viktor Banke

Totalt har Viktor Banke fakturerat drygt 10,8 miljoner kronor. Under året har han haft flera stora och uppmärksammade mål bland annat avslutades målet mot rapparen Frej Larsson med en friande dom i Högsta Domstolen. Han har även varit en av försvararna vid större gängrelaterade mål där bevis från det krypterade chattverktyget Encrochat hamnat i blickfånget. Året innan, 2020, fakturerade Viktor Banke för drygt 8,6 miljoner kronor som offentlig försvarare.

Advokat Jonas Granfelt fakturerade år 2019 och 2020 för drygt 8,5 miljoner kronor respektive cirka 8,7 miljoner kronor. För året 2021 fakturerade advokat Jonas Granfeldt för nära 10 miljoner kronor. Även Jonas Granfelt har tagit uppdraget som försvarare för misstänkta i gängrelaterad brottslighet, bland annat det stora gängmordsärendet i Norrköping, där han  företräder en 30-åring som pekar ut av åklagaren som en ledargestalt. Mannen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord. 

Jonas Granfelt har även försvarat en företagare i Sollefteå som dömdes tidigare i Ångermanlands tingsrätt till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet men som friades i december av Hovrätten för nedre Norrland.

Advokat Jonas Granfelt
Gängbrottslighet

Advokat Neo Barsoum Barstedt har fakturerat nära 9,8 miljoner kronor under 2021 som offentlig försvarare, vilket var något högre än under fjolåret när han fakturerade drygt 8 miljoner kronor. Det mest uppmärksammade målet han agerade som försvarare i under 2021 var ett vapenbrottsmål med samband till mordet på den 12-åriga flickan i Norsborg den 2 augusti 2020. Mannen som Neo Barsoum Barstedt försvarade dömdes för grovt vapenbrott i september 2021.

Advokat Gabriel Barsoum har fakturerat för drygt 9 miljoner kronor under 2021, vilket var betydligt mer än det innan då han inte ens förekom på listan över Sveriges 20 bäst betalda offentliga försvarare. Under 2021 var han dels försvarare i det uppmärksammade målet mot Vårbynätverket. Mannen dömdes till fängelse i två år för bland annat grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även advokat Max Ahlgren har fakturerat för över 9 miljoner kronor under 2021. Inte heller han fanns med bland de 20 bäst betalda offentliga försvararna under 2020. Max Ahlgren är en av försvararna i det uppmärksammade Falcon Funds-målet där huvudmannen dömdes i mars 2021 till fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman.

Resten av listan på de bäst betalda offentliga försvararna i Sverige

Fotnot: Ersättningen gäller enbart rollen som offentliga försvarare. Beloppet avser arbete och tidsspillan. Ersättningen kan också avse substitution, det vill säga att någon annan advokat eller biträdande jurist gått in i den förordnades ställe. Ersättningen kan gälla ett mål som pågått under en längre tid, alltså mer än ett år.


Dela sidan:
Skriv ut: