Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Lät barnen kissa vid skyddsobjekt – 76 000 kronor i böter

Nyheter
Publicerad: 2021-04-14 13:17
Foto: Johan Nilsson / TT /

Två män döms för obehörigt tillträde till skyddsobjekt efter att ha gått i land vid ett fort utanför Karlskrona för att låta sina barn kissa där.
Tingsrätten anser att de inte kan ha undgått att märka någon av de tolv förbudsskyltar som var placerade runt och på ön och de måste därför betala 45 000 respektive 31 200 kronor i böter.

Två män, 46 och 47 år gamla, var ute och åkte båt tillsammans med sina barn utanför Karlskrona. Några av barnen blev då kissnödiga och de letade efter en plats att gå i land. De åkte därför till Kungsholms fort, som 46-åringen hade besökt som liten och som de uppfattade som övergivet.

Vad de inte visste var att fortet sedan 2016 är ett skyddsobjekt enligt skyddslagen. I ungefär en halvtimme var de på ön och badade och gick runt innan de åkte därifrån. Det var först då det la märke till en förbudsskylt och blev senare konfronterade av skyddsvakter från Marinbasen. 

Krävs inte uppsåt

Männen dömdes i Blekinge tingsrätt på grund av händelsen för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Enligt 30 § skyddslagen krävs inte uppsåt för att dömas för gärningen, utan det räcker med att personen av oaktsamhet bryter mot förbudet att tillträda ett skyddsobjekt enligt samma lag.

De tilltalade männen hade båda förklaringar till varför de inte lagt märke till förbudsskyltarna. Den ena berättade att han hade varit koncentrerad på att ta hand om sin sexårige son, medan den andre förklarade att han var fokuserad på att köra båten.

”Osannolika”

Rätten anser dock att med hänsyn till att det finns tolv gula skyltar placerade vid strandkanten runt ön, att deras uppgifter framstår som osannolika. På grund av förbudsskyltarna måste de ha insett att det fanns en överhängande risk för att de inte fick gå i land där, men gjorde ändå det utan att vidta några åtgärder för att förvissa sig om det var tillåtet.

De båda männen anses därför ha varit likgiltiga inför om de fick gå i land eller inte och de döms till villkorlig dom som förenas med bötesstraff. Den 46-årige mannen som körde båten måste betala 45 000 kronor i dagsböter medan det totala beloppet för 47-åringen landar på 31 200 kronor. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Fotnot: I en tidigare version stod på grund av ett skrivfel 86 000 kronor i rubriken.


Dela sidan:
Skriv ut:

Fredrika Lageryd
red@dagensjuridik.se