Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna mördade sin sambo – nu ska HD pröva påföljden

Nyheter
Publicerad: 2021-01-11 13:48
Ljus och blommor vid utanför porten i Landskrona där en 22-årig man tidigare i veckan hittades mördad. Foto: Johan Nilsson / TT /

En 23-årig kvinna dömdes i båda underinstanserna till 16 års fängelse för att ha huggit ihjäl sin sambo med en brödkniv i deras gemensamma lägenhet i Landskrona.
Högsta domstolen meddelar nu prövningstillstånd i påföljdsdelen.

En 23-årig kvinna åtalades vid Lunds tingsrätt för att har mördat sin sambo i deras lägenheten i Landskrona.
Kvinnan erkände att hon knivhuggit mannen i bröstkorgen men kunde inte minnas att hon huggit honom i armen. Hon nekade samtidigt till att ha haft uppsåt att döda.

Tingsrätten noterade att den 23-åriga kvinnan ringt ett larmsamtal från den avlidnes telefon runt klockan sex på morgonen den 22 april 2020. I samtalet var kvinnan upprörd och förklarade gråtandes att hon ”knivat” sin sambo med en brödkniv.

Förblödde

Polis kom till platsen och påträffade mannen ligga naken i vardagsrummet. Trots livräddande åtgärder avled mannen en stund senare.

Genom utredningen var det inledningsvis klarlagt att den 23-åriga kvinnan huggit mannen i hans vänstra överarm samt huggit honom i den vänstra delen av hans bröstkorg, vilket skadat hans vänstra lunga och hjärta och orsakat hans död genom förblödning.

Kvinnan berättade att hon och målsäganden återigen bråkade den aktuella natten, att hon slagit sönder en spegel i hallen för att markera att hon inte orkade längre, att mannen då blivit arg och kastat ner henne på golvet och sparkat på henne, att hon då rest sig upp och gått ut till köksdelen och tog en brödkniv ur kökslådan, att mannen kommit efter henne och hållit i henne och att hon slutligen stuckit kniven i honom efter att ha försökt komma loss.

Rubricerades som mord

Även om utredningen inte gav stöd för att 23-åringen avsett att med knivhuggen beröva mannen livet måste risken för detta ha varit uppenbar, menade tingsrätten. Denna risk hade inte avhållit kvinnan från att hugga mannen i bröstet, och inte heller från att utdela ytterligare ett knivhugg.

Sammantaget fann tingsrätten att kvinnan i gärningsögonblicket varit likgiltig inför att hennes sambo skulle dö. Åtalet var därför styrkt och gärningen rubricerades som mord.

Beträffande påföljden ansåg tingsrätten inte att det fanns några omständigheter som medförde att straffet skulle bestämmas till livstids fängelse, då det varken präglats av noggrann planering, särskild förslagenhet eller inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslöst.

Emellertid fanns det inte heller några förmildrande omständigheter. Påföljden bestämdes därför i enlighet med straffvärdet till 16 års fängelse.

HD ger PT

Men kvinnan överklagade, och yrkade att Hovrätten ogillade åtalet eller, i andra hand, bedömde gärningen som dråp. Hon yrkade vidare att hovrätten under alla förhållanden mildrade straffet.

Men Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställde domen utan några ändringar.

Nu har Högsta domstolen meddelat prövningstillstånd vad gäller frågan om påföljd. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se