Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna döms i hovrätten – skickade hotfulla bilder till män

Nyheter
Publicerad: 2020-06-23 11:54
Foto: Fredrik Sandberg /SCANPIX

En tidigare friad 26-årig kvinna döms nu i hovrätten för bland annat två fall av olaga hot.
Kvinnan hade gjort Google-sökningar på en polisman och därefter skickat bilder på en kniv och tabletter till två okända män som delade polisens förnamn.
Hovrätten anser att kvinnan måste ha insett att detta kunde framkalla allvarlig fruktan hos männen. Hon döms till skyddstillsyn.

En 26-årig kvinna åtalades vid Gotlands tingsrätt för att ha hotat två män vid två olika tillfällen samt ofredat en kvinnlig sjuksköterska.

Av utredningen framgick att 26-åringen sickat en bild till en av männen föreställande en bild på en kniv och tabletter samt en text: ”God natt sov gott”. 26-åringen och mannen kände inte varandra sen tidigare och hade inte haft någon kontakt.

”Saknade uppsåt”

Domstolen bedömde att gärningen objektivt sätt utgjorde ett olaga hot men att kvinnan saknat uppsåt. Hon hade mått dåligt vid tillfället, sökt på nätet efter en polis med samma förnamn för att få hjälp. Ett vittne uppgav att 26-åringen lider av autism och social fobi samt även annan problematik, och att allting varit ett stort misstag.
26-åringen frikändes därför från olaga hot.

Avseende det andra tillfället skickade 26-åringen en identisk bild på en kniv och piller med identisk text, nu till en annan man med samma förnamn som ovannämnde målsäganden. Även i detta fall fann tingsrätten att kvinnan saknat erforderligt uppsåt för att kunna dömas för olaga hot.

Kvinnan friades även från ofredande av en sjuksköterska som hon kommit i kontakt med i samband med en tablettöverdos. Vid bedömningen av gärningarnas brottslighet ansåg tingsrätten att handlandet behövde ses i sitt sammanhang, att 26-åringen hade svårigheter att förstå samspelet med andra människor.

Gick inte att dra slutsats

Eftersom hon inte förstått vad som var acceptabelt respektive oacceptabelt beteende inom ramen för den kontakt hon hade med sjuksköterskan gick det enligt domstolen inte att dra någon slutsats om att 26-åringen haft uppsåt att ofreda kvinnan genom den mycket stora mängden meddelanden hon skickat till henne på hennes privata telefon.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu fäller 26-åring för samtliga tre gärningar.

Hovrätten fäller

Avseende de olaga hoten menar hovrätten att kvinnan måste ha insett att det fanns en risk för att meddelandena skickades till för henne okända personer. Detta då hon uppgett att hon sökte efter en polis vars efternamn hon inte kände till. Hon måste samtidigt ha insett att innehållet i meddelandena var sådana att det var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för mottagarna.

I fråga om ofredandeåtalet fäster hovrätten vikt vid att 26-åringen vid flera tillfällen i kontakterna med kvinnan bett om ursäkt för sitt agerande och även uttryckt oro för och ilska över att eventuellt bli anmäld. Mot bland annat den bakgrunden måste 26-åringen ha förstått att det fanns en risk för att de meddelande till sjuksköterskan som rörde hennes privatliv varit oönskade och att de inkräktat på sjuksköterskans privatliv på ett kännbart sätt.

Påföljden för den samlade brottsligheten bestäms till skyddstillsyn med särskild föreskrift att genomgå vård eller behandling som frivården finner lämplig.

26-åringen ska även betala 5 000 kronor till sjuksköterskan. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.