Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna som betalade inte skyldig till sambos smuggling

Nyheter
Publicerad: 2022-09-15 09:39
Foto: Berit Roald / TT

Enligt åklagaren borde kvinnan fällas för medhjälp till smuggling för att ha lånat ut betalkort och brobizz i samband med att hennes sambo smugglade in 800 liter öl i Sverige.
Dessutom visar ett kvitto att hon själv tidigare inhandlat varor för över 12 000 kronor på en bordershop.
Utredningen håller dock inte i något av fallen, enligt hovrätten.

En man i 30-årsåldern stoppades i oktober 2020 när han anlände till Sverige via Öresundsbron i en bil med tillkopplat släp. Fordonet togs ut för kontroll och det visade sig då att mannen hade närmare sju lite starksprit och sex lite vin i passagerarsätet – samt totalt 816 liter starköl fördelat på lastutrymme och släp.

Tulltjänstemännen påträffade också ett betalkort och en så kallad brobizz som båda tillhörde mannens sambo. Kvittot från en så kallad bordershop i Puttgarten visade att kvinnans kort använts för att betala köpet – och vid överfarten hade hennes brobizz använts.

Efter att en förundersökning om smuggling inletts visade det sig att kvinnans brobizz och kort även hade använts vid en liknande resa en knapp månad tidigare, där alkohol för över 12 000 kronor köpts på samma bordershop.

En närmare undersökning av mannens bankkonto visade att han på cirka en och en halv månad hade mottagit Swishbetalningar på totalt 22 000 kronor. Vid husrannsakan i parets bostad påträffades också en anteckningsbok och ett anteckningsblock där olika namn fanns antecknade på samma rad som ord som ”beställning+öl” och antal ”plattor”.

Båda åtalades

Åklagaren valde att åtala mannen för smuggling för att inte ha anmält införseln av alkohol för tullbehandling. Samtidigt åtalades hans sambo för att ha främjat gärningen genom att låna ut sitt bankkort och sin brobizz. Dessutom åtalades kvinnan för ett eget smugglingsbrott, för fört in alkohol i Sverige utan att anmäla införseln i samband med den tidigare resan, som hon medgett att hon genomfört.

Mannen förklarade under huvudförhandlingen att både han och sambon hade planer på att ha 35-årsfester, även om de inte hunnit så långt i planeringen än. Dessutom var läget ovisst med hänsyn till pandemin. Gränserna hade varit stängda länge och det var svårt att veta om de skulle stänga på nytt. Planen var därför att dels köpa alkohol till festerna, dels köpa så att det räckte för det kommande året.

Kvinnan förklarade samtidigt att hon vid sin resa åkt ihop med en väninna och att ett inköp på drygt 3 000 kronor avsåg utlägg för väninnan. Kvinnans egna inköp avsåg i stor utsträckning godis och läsk, men även viss alkohol – bland annat tre flaskor mer exklusiv whiskey som hon köpt till sambon. Det stämde att hon hade lånat ut sitt betalkort för mannens resa, men det hade handlat om att göra inköp för privat bruk. Brobizzen var i och för sig registrerad på henne, men användes av henne och mannen gemensamt, eftersom de lever i ett samboförhållande.

Graverande anteckningar

Malmö tingsrätten konstaterade att den öl som mannen fört in vida överstigit referensnivåerna för privat bruk, som ligger på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl. Redan detta talade starkt att dryckerna varit avsedda för privat bruk – och mannen hade inte kunnat presentera några konkreta planer avseende de födelsedagsfester som nämnts. Mest graverande var dock anteckningarna som hittats i bostaden, som enligt domstolen måste avse beställningar av ”plattor” med öl i en mängd som också stämde väl med den mängd öl som funnits på släpet. Mannen hade dessutom nyligen påbörjat en skuldsanering och borde inte ha haft råd att köpa så mycket alkohol – samtidigt som han inte kunnat förklara de omfattande Swishbetalningarna.

Enligt domstolen var det tydligt att alkoholen inte hade varit avsedd för privat bruk och mannen dömdes därför till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för smuggling.

När det gällde kvinnan gjorde dock domstolen en annan bedömning.

Att kvinnan lånat ut betalkort och brobizz hade i och för sig varit nödvändigt för att möjliggöra mannens smuggling. Det är dock inte olagligt att föra in alkohol så länge detta är för privat bruk och även om kvinnan vetat om att mannen skulle resa till Tyskland och handla alkohol fanns det ingen utredning som styrkte att hon insett hur mycket som skulle inhandlas – eller att mannen hade planer på att handla till någon annan än det egna hushållet. Kvinnan kunde inte ens anses ha haft likgiltighetsuppsåt till att ha främjat mannens smugglingsbrott, ansåg tingsrätten.

Frias i Hovrätten

Åklagaren hade samtidigt inte presenterat någon utredning kring vad som handlats i samband med kvinnans egen Tysklandsresa – och det fanns heller ingen utredning som talade för att hon ägnat sig åt försäljning av alkohol. Att inköpsbeloppet varit högre än det mannen handlat för talade i och för sig för att det kunde ha varit fråga om en större mängd alkohol. Kvinnan skulle dock ha haft svårt att få plats med motsvarande volym i den personbil som användes och ingenting i utredningen visade att släp använts. Det kunde också vara så som kvinnan själv uppgett, att en del av beloppet avsett väninnans inköp, att en del avsett andra varor än alkohol samt att en del av alkoholen varit mer exklusiv och i mindre mängd, menade tingsrätten.

Åklagaren drev åtalet mot kvinnan vidare och yrkade att Hovrätten över Skåne och Blekinge skulle fälla henne för smuggling samt medhjälp till smuggling.

Hovrätten ansluter sig dock helt till tingsrättens dom och fastställer den friande domen utan några tillägg. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: