Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna anses inte ha varit medhyresgäst – måste flytta

Nyheter
Publicerad: 2020-10-09 09:55
Genrebild Foto: Terje Pedersen / NTB

En 55-årig kvinna måste nu flytta från en fritidsbostad i Stockholm.
Kvinnan invände att hon stod som medhyresgäst med en annan 56-årig kvinna, vilket enligt varken hyresnämnden eller hovrätten har bevisats.
Den 56-åriga kvinnan har därför haft rätt att säga upp det muntliga hyresavtalet.

En 56-årig kvinna i Stockholm yrkade vid Hyresnämnden i Stockholm att hyresavtalet med en 55-årig kvinna skulle upphöra.

Lägenheten i Saltsjöbaden hade överlåtits till den 56-åriga kvinnan 1989. Vid den tidpunkten ingick bland annat den 55-årige kvinnan i hennes vänkrets och de kom överens om att kvinnan skulle fortsätta vara ensam hyresgäst medan de övriga vännerna fick andrahandsnyttjanderätt till lägenheten.

Konflikter

De senaste åren hade konflikterna mellan de två parterna försämrat deras relation, vilket påverkade deras vänskap men också boendearrangemanget.

Hyresnämnden noterade inledningsvis att det sedan 1989 fanns ett skriftligt hyresavtal mellan kvinnan och fastighetsägaren avseende den aktuella bostaden. Kvinnan sade upp hyresavtalet med den 55-åriga kvinnan i oktober 2018 för upphörande den 31 maj 2019.

Andrahandshyresgästen hävdade att hon var medhyresgäst tillsammans med 56-åringen, och att hon alltså inte hyrde av 56-åringen.

Inga bevis

Enligt hyresnämnden hade det dock inte framlagts några bevis av 55-åringen för att hon skulle vara medhyresgäst med 56-åringen. Eftersom 55-åringen hyrt del i bostaden under mer än nio månader hade hon dock besittningsskydd, vilket innebär att sakligt skäl krävdes för uppsägning.

Sakligt skäl

Som sakligt skäl för uppsägningen menade 56-åringen att hon avsåg att använda fritidsbostaden i sin helhet för egen del tillsammans med sin familj.

Mot den bakgrunden fann nämnden det inte oskäligt att låta hyresavtalet upphöra.

Svea hovrätt gör ingen annan bedömning, vilket innebär att den 55-åriga kvinnan måste flytta genast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se