Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna anmälde älskare för våldtäkt – döms för falsk angivelse

Nyheter
Publicerad: 2021-09-15 14:13
Foto: Adam Wrafter / SvD /TT

En nu 17-årig flicka gjorde sig skyldig till falsk angivelse när hon polisanmälde en man hon haft en sexuell relation med för våldtäkt, slår hovrätten fast.
Flickan ville inte att hennes otrohet skulle komma fram och utelämnade att hon i flera månader haft en sexuell relation med ”våldtäktsmannen”.
Någon våldtäkt har heller aldrig ägt rum.

En idag 17-årig flicka kontaktade i februari 2021 polis och anmälde att hon hade blivit våldtagen på en hemmafest några dagar tidigare. Festen hade ägt rum hemma hos den utpekade våldtäktsmannen, som var både vän och granne med flickans pojkvän. 

Enligt anmälan hade den utpekade mannen först frågat om han fick ta på flickan och fått nej. Han skulle sedan ha sagt att hon borde göra slut med sin pojkvän och skulle må bättre om hon låg med honom. Han skulle sedan ha pressat flickan så att hon inte vågade säga nej. Flickan visste nämligen sedan tidigare att mannen skulle ”skicka folk” som skulle skada hennes pojkvän om hon inte gjorde som hon blev tillsagd.

Haft hemlig relation

Flickan berättade i ett målsägandeförhör hos Polisen att mannen inte tidigare gjort några närmanden mot henne, att hon under samlaget flera gånger sagt åt mannen att sluta och att han slagit henne på rumpan så att hon fått ett blåmärke.

Mannen blev med anledning av anmälan frihetsberövad av Polisen, men utredarna började snart fatta andra misstankar. Det visade sig att flickan under flera månaders tid haft en hemlig relation med mannen – något som bland annat vann stöd av en mängd intima meddelanden som skickats dem emellan.

Mannen berättade även att han på festen berättat för flickans pojkvän om otroheten. Detta hade resulterat i ett bråk där vännerna knuffades, men aldrig utdelade några slag. Det hela hade slutat med att pojkvännen fick lämna festen och flickan följde då med. Något senare blockerade de båda två mannen på sociala medier.

Efter att omständigheterna utretts var det istället flickan som blev föremål för åtal, nu för falsk angivelse.

Hämnas

Flickan bekräftade i Uppsala tingsrätt relationen med mannen och förklarade att det hade varit ett sätt att hämnas på sin pojkvän för tidigare otrohet från hans sida.

På väg till festen hade flickan ringt mannen och han hade då frågat om de ”skulle ligga”. Flickan sa då att hon inte visste, eftersom hon inte ville fortsätta ljuga för sin pojkvän. När de sedan blev ensamma på festen tjatade mannen på henne till dessa att hon ”tröttnade och sa ja”. Mannen hade dessförinnan lovat att inte berätta något för pojkvännen och enligt flickan hade hon sagt ”okej, jag går med på det men jag tänker inte fortsätta med detta”.

När mannen haft sex med flickan hade hon försökt trycka bort honom och bett honom sluta, men han hade fortsatt och slagit henne både i ansiktet och på rumpan. Mannen och flickan hade brukat hålla på med ”smisk, snuskprat och stryptag” när de hade sex – men flickan uppgav i tingsrätten att mannen nog inte förstod att det var annorlunda denna gång. Samlaget hade avbrutits när mannen och flickan hörde att andra festdeltagare var på väg in i huset igen.

Ingen antydan

I tingsrätten vittnade även en vän till mannen som flickan anförtrott sig till under hemmafesten, när de gått på toaletten tillsammans. Flickan skulle då ha berättat om den hemliga relationen. Hon hade även berättat positivt om hur hon något tidigare haft ”en snabbis” med mannen när hon varit ensam med honom i huset.

Innehållet i mannens och flickans kommunikation sinsemellan gav inte heller ”någon som helst antydan” till att flickan skulle ha blivit våldtagen utan flickan hade i dagarna efter händelsen fortsatt att formulera sig kärleksfullt och skriva om sex, noterade domstolen.

Sammantaget ansåg tingsrätten också att det var styrkt att mannen inte hade agerat på det sätt som flickan påstått för Polisen – och att hon därmed falskeligen angett honom till åtal.

En särskilt graverande omständighet för flickan var att hon för Polisen påstått att mannen inte tidigare gjort några närmanden mot henne när hon i själva verket i närtid haft en regelbunden sexuell relation med honom.

Svårförenliga upgifter

Flickan hade också lämnat svårförenliga uppgifter, som bland annat att hon på festen skulle ha blivit hotad av mannen med anledning av våldtäkten – samtidigt som hon uppgett att han inte förstod att hon inte ville eller att han agerade fel på något sätt. Det framstod också som svårförklarligt att flickan inte skulle ha berättat om mannens hot när hon gjorde sin våldtäktsanmälan och tingsrätten lämnade uppgifterna om hot utan avseende.

Tingsrätten konstaterade sammanfattningsvis att ingenting som flickan anfört motbevisade eller förringade åklagarens bevisning på något avgörande sätt. Flickan dömdes därför för falsk angivelse till 40 timmars ungdomstjänst och ålades även att betala 10 000 kronor i skadestånd till mannen.

Flickan överklagade men Svea hovrätt går nu på samma linje som tingsrätten och fastställer tingsrättens dom.

Flickans beskrivning av händelseförloppet går ut på att hon efter tjat från mannen gick med på att ha sex – och att hon inte trodde att han förstod att hon i ett senare skede inte ville ha sex. Detta utgör ingen våldtäkt, tillägger hovrätten. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se