Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kidnappade sina barn till Irak i tre år – pappan får fängelse

Nyheter
Publicerad: 2020-06-26 14:00
Photo: Hadi Mizban/TT

En man döms till fängelse för egenmäktighet med barn efter att ha tagit med sig sina och ex-fruns gemensamma barn till Irak och stannat där i närmare fyra år.
Hovrätten anser till skillnad från underinstansen att han måste insett att mamman inte förstod vad hon gick med på när hon skrev under ett intyg där hon gav sitt samtycke till resan.

En 40-årig man åtalades i Uddevalla tingsrätt för egenmäktighet med barn. Mannen hade tagit med sig sina tre barn som han hade tillsammans med sin före detta fru till Irak och stannat där i närmare fyra år. Enligt mamman kände hon inte till att han tog barnen med sig och hon hade inte heller gett sin tillåtelse till det. Pappan menar däremot att hon skrivit under ett intyg där hon gav sitt medgivande att låta dem följa med till Irak.

Friades i tingsrätten

Tingsrätten ansåg att mamman lämnat en trovärdig berättelse och att det inte finns något som tyder på att hon skulle vilja beljuga barnens pappa. Även barnen berättade att de inte visste om att de skulle åka förrän dagen innan och inte heller skolan hade kontaktats om resan. Däremot menar tingsrätten att det inte är uteslutet att den tilltalade trodde att mamman tillåtit resan. Även om det var så som hon påstod, att hon inte förstod vad hon skrev under, fanns ändå ett intyg där hon samtyckte till att han och barnen reste till Irak. Det var inte heller motbevisat att mamman haft kontakt med mannen och barnen under vistelsen och att hon då kan ha lämnat sitt samtycke.

Sammantaget ansåg tingsrätten att bevisningen inte var tillräcklig för att döma mannen för egenmäktighet med barn.

Varit utlämnad

Avgörandet överklagades till Hovrätten för Västra Sverige, som instämmer med underinstansen i det att mamman gett ett trovärdigt intryck. Dessutom får hennes berättelse betydande stöd av resten av utredningen. Enligt anteckningar från socialtjänsten har pappan uppgett att han skulle komma tillbaka till Sverige i augusti 2016 i samband med skolstarten, vilket ledde till att mamman inte gjorde någon polisanmälan eftersom det skulle vara ”till med för att få tillbaka pappan och barnen till Sverige”. Att hon sedan gjort polisanmälningar och sedan försökt återta dem eftersom hon varit rädd att anmälningarna skulle leda till att barnen inte kom hem, talar enligt hovrätten för att hon varit helt utlämnad till mannens vilja.

Till skillnad från tingsrätten anser domstolen inte att intyget från mamman kan ges någon avgörande betydelse, eftersom det med tanke på ex-makarnas relation verkar osannolikt att mamman skull ge mannen oinskränkt tillstånd att resa utomlands med barnen närhelst han ville.

Grovt brott

Sammantaget anser hovrätten att det är bevisat att mannen utan beaktansvärt skäl egenmäktigt skiljt barnen från sin mamma. Det var fråga om ett planerat uppbrott och det står klart att han trots intyget har förstått att han inte hade rätt att ta med sig barnen. Eftersom han ryckt upp dem från deras invanda miljö och fört ut dem till ett annat land där de avskurits i sina kontakter med mamman, och eftersom kvarhållandet i Irak varit mycket långvarigt, bedömer rätten brottsligheten som grov. Han döms därför till fängelse i ett år och sex månader. 

En nämndeman är dock skiljaktig och gör samma bedömning som tingsrätten.(Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.