Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Insåg inte att kvinnan sov – tidigare dömd frias från våldtäkt

Nyheter
Publicerad: 2020-11-20 13:50
Genrebild Foto: Jessica Gow / TT

En dömd 26-årig man frias nu i hovrätten från våldtäkt på en dåvarande studiekamrat.
Enligt hovrättens mening är det fullt tänkbart att målsäganden i sömnen och under uppvaknandet agerat på ett sätt som fått mannen att tro att hon inte sov eller annars inte samtyckte till handlandet.

En 26-årig man åtalades vid Halmstads tingsrätt för att ha utan samtycke fört in sin hand innanför en kvinnas trosor och därefter sina fingrar i hennes underliv.

Handlingen var med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag. Enligt åklagaren hade mannen samtidigt otillbörligt utnyttjat att kvinnan sovit och därmed befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Var vänner

Av utredningen framgick att målsäganden, 26-åringen samt de två hörda vittnena var klasskompisar och hade umgåtts mycket, både i skolan och på fester. Både målsäganden och 26-åringen hade kommit varandra nära men var bara vänner.

Målsäganden hade natten till den 20 januari 2019 kommit hem till 26-åringen efter att de båda varit på samma efterfest. 26-åringen hade tröstat kvinnan som var ledsen på grund av ett gräl med sin expojkvän. De hade därefter lagt sig i mannen säng för att titta på en serie.

Frågan var vad som hände under den tidigare morgonen.

Vittnesuppgifter

Tingsrätten anmärkte att det saknades rättsintyg och annan skriftlig utredning till stöd för kvinnans uppgifter. Enligt domstolen talade dock kvinnans hastiga uppbrott från bostaden morgonen därpå för att något allvarligt hade hänt. Därtill kom målsägandens reaktion efter den påstådda händelsen – att hon redan dagen efter reste hem till sin familj och att händelsen fått henne att byta utbildning.

Kvinnans uppgifter fick även starkt stöd av vittnesuppgifterna om hennes mående i nära anslutning till händelsen. Sammantaget fann domstolen att kvinnans berättelse kunde läggas till grund för bedömningen.

Eftersom det kunde konstateras att 26-åringen fört in sina fingrar i målsägandens underliv blev frågan om kvinnan deltagit frivilligt eller inte.

Två års fängelse

Efter en värdering av parternas berättelser – där mannens uppgifter bedömes vara relativt detaljfattiga – fann tingsrätten det ställt utom rimligt tvivel att kvinnan sovit och därmed inte deltagit frivilligt i handlingen. Den 26-årige mannen hade också uppfattat risken för att målsäganden sov, med tanke på att hon tidigare under kvällen uttryckt hur sömnig hon var.

Han dömdes därför för uppsåtlig våldtäkt till två års fängelse.

Hovrätten för Västra Sverige gör nu en annan bedömning av bevisningen. Enligt domstolen har nämligen både målsäganden och 26-åringen på ett trovärdigt sätt berättat om hur de upplevde situationen. Ingenting i själva utsagorna talade för att någon av dem ljuger.

Däremot talade målsägandens reaktioner och mående efter händelsen tydligt för att hon upplevt situationen på det sätt hon berättat om, det vill säga att hon sov. Bland annat därför bedömer hovrätten det visat att kvinnan inte vaknade förrän mannen förde in sina fingrar i hennes underliv.

Hovrätten friar

Det är emellertid enligt hovrättens mening fullt tänkbart att kvinnan i sömnen och under uppvaknandet tog agerat såsom mannen berättat – bland annat tagit hans hand till sitt bröst – och att han därmed uppfattat det som att hon vid tillfället för fingerpenetrationen var helt vaken.

”Med tanke på hur situationen tedde sig för [26-åringen] är det därför inte visat att han insåg att kvinnan sov eller annars inte samtyckte till hans handlande”, skriver hovrätten. Han har därför varken haft uppsåt eller varit oaktsam i förhållande till att kvinnan inte samtyckte och ska frikännas. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se