Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inneboende var andrahandshyresgäster – man måste flytta

Nyheter
Publicerad: 2022-09-08 13:52
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Hovrätten går på samma linje som hyresnämnden när man bifaller upphörsyrkandet avseende en hyresrätt i Norra Biskopsgården.
Hyresgästen arbetar i Norge och vistas inte i beaktansvärd utsträckning i prövningslägenheten.
De inneboende han haft under flera år har därför i själva verket varit otillåtna andrahandshyresgäster.

Göteborgs stads bostadsaktiebolag vände sig till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg och yrkade att avtalet avseende en lägenhet i ett flerfamiljshus i Norra Biskopsgården inte skulle förlängas. Enligt värden hade hyresgästen sitt boende ordnat på annat håll och han saknade i och med det behov av lägenheten. Dessutom hade han åsidosatt sina förpliktelser genom att utan tillstånd hyra ut prövningslägenheten i andra hand. 

Arbetade i Norge

Hyresgästen uppgav vid sammanträdet att han inte lyckats få jobb i Sverige och därför har arbetat i Norge sedan 2013. Hyresgästerna i lägenheten har varit inneboende och disponerat över sovrum, vardagsrum och kök samt badrum. Ungefär en gång i månaden brukar mannen vara på plats i lägenheten och det då normalt onsdag–söndag. I Norge har mannen däremot ingen lägenhet utan där bor han i en husbil, men när han går i pension vill han bo permanent i Göteborg. Uthyrningen hade haft att göra med att hyresgästen inte kände till reglerna och här borde värden ha kunnat kontakta honom ”så att den nu aktuella situationen inte hade behövt uppstå”, menade mannen.

Hyresnämnden konstaterade att en upplåtelse av en bostadslägenhet eller del av densamma enligt jordabalkens regler alltid anses som en upplåtelse för självständigt brukande om det handlar om en lägenhet som hyresgästen inte själv använder i beaktansvärd utsträckning. Det krävs här normalt att hyresgästen vistas i lägenheten två–tre dagar per vecka – eller 80–100 dagar per år.

Åsidosatt förpliktelser

Mannens egna uppgifter visade att han sedan fler år tillbaka normalt vistas i lägenheten fem dagar per månad – samtidigt som han hyrt ut delar av lägenheten till andra. Han kunde därmed inte sägas ha använt lägenheten i beaktansvärd utsträckning – och som en konsekvens av detta utan tillstånd upplåtit prövningslägenheten för självständigt brukande under flera års tid.

Hyresgästen hade därmed åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad av hyresavtalet inte skäligen borde förlängas och upphörsyrkandet bifölls.

Svea hovrätt ansluter sig nu helt till hyresnämndens bedömning och avslår hyresgästens överklagande utan några tillägg. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: