Inget fusk på körkortsprov – trots dold hörlur i örat

Åklagaren har i och för sig lyckats bevisa att mannen haft ett otillåtet hjälpmedel i form av en bluetooth-hörlur i örat när han skrev förarprovet för körkort i juli 2020.
Utredningen visar dock inte att bluetooth-uppkopplingen varit aktiverad så att det går att säga att hjälpmedlet använts.
Åtalet för osann försäkran ogillas därför, efter prövning i hovrätten.
När Trafikverket höll ett förarprov i juli 2020 i Stockholm fattade förrättaren misstanke om att en nu 30-årig man fuskade. Mannen hade verkat nervös och även vägrat att på uppmaning ta av sig hörlurarna.
Förrättaren skrev därför till enhetschefen för förarprovet som började granska kamerainspelningen från provsalen. På inspelningen kunde man se hur mannen satt något i örat innan han satte på sig lurarna. Enhetschefen hade då gått ned till provsalen för att ”ta ut” 30-åringen, uppgav hon i Stockholms tingsrätt, där 30-åringen stod åtalad för osann försäkran.
Hade hörlur i örat
När 30-åringen tog av sig kåporna hade enhetschefen kunnat se en svart bluetooth-hörlur i det ena örat, som mannen plockat ut och lagt i fickan. När hon konfronterade honom utanför salen förnekade mannen för att sedan avvika.
Mannen uppgav, för egen del, att de kåpor han hade på sig under skrivningen hade suttit hårt om öronen och haft hög volym – vilket gjort att han lättat på dem några gånger. Någon bluetooth-hörlur hade han dock inte haft – och mannens mobiltelefon hade även varit avstängd. Han hade även erbjudit personalen att visitera honom, men det hade man inte gjort.
Tingsrätten ansåg inte att det fanns skäl att ifrågasätta trovärdigheten eller tillförlitligheten i enhetschefens uppgifter. Det var därför bevisat att 30-åringen haft en bluetooth-hörlur i örat under provskrivningen.
Inte visat att den var på
Den enda uppgiften i målet talade dock för att mannens mobiltelefon varit avstängd – och åklagaren hade inte åberopat någon utredning som visade att bluetoothen varit aktiverad. Det gick därför inte att slå fast att det i och för sig otillåtna hjälpmedlet faktiskt kommit till användning på det sätt som den som skriver provet försäkrar att inte göra. Åtalet ogillades därför.
Åklagaren överklagade och yrkade att 30-åringen skulle dömas för osann försäkran.
Svea hovrätt ansluter sig dock helt till tingsrättens bedömningar utan tillägg. Den friande domen fastställs därför nu. (Blendow Lexnova)
Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här
Redan kund? Logga in här
För dig som prenumererar
Bli Plus-kund idag för att ladda ner filen/filerna
En månad 0 kr, därefter 99 kr per månad. Ingen bindningstid.