Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hyresvärd slipper åtgärda flisigt trägolv

Nyheter
Publicerad: 2023-01-10 13:23
Foto: Henrik Montgomery / TT

En man har inte rätt att begära av sin hyresvärd att lägenhetens trägolv ska lackas och slipas.
Värden har nämligen medgett att anlägga linoleumgolv – husets standardgolv enligt gällande förhandlingsöverenskommelse – vilket mannen har tackat nej till.
Det saknas därför förutsättningar att utfärda ett åtgärdsföreläggande.

En man hyr sedan år 2020 en trerumslägenhet i centrala Göteborg av Göteborgs stads bostadsaktiebolag.

Mannen vände sig till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg och yrkade att hyresvärden, vid äventyr av vite, skulle åläggas att åtgärd ett trägolv som behöver slipas och lackas i lägenheten.

Får flisor i fötterna

Som stöd för sin talan anförde mannen att golvet var slitet och att han ibland får flisor i fötterna. Han har varit i kontakt med hyresvärden, som har uppgett att en tidigare hyresgäst avlägsnade lägenhetens linoleumgolv och det nuvarande golvet utgör ett undergolv som inte är avsett att slipas.

Hyresvärden anförde att man erbjudit mannen att få linoleumgolv anlagt kostnadsfritt, men att mannen tackat nej till detta eftersom han föredrar trägolvet. Värden pekade även på att hyresgästen, enligt den förhandlingsöverenskommelse som finns, betalar för ett linoleumgolv.

Hyresnämnden konstaterade att värden hade åtagit sig att åtgärda golven. Nämnden saknar möjlighet att närmare bestämma på vilket sätt åtgärdandet ska ske, utan endast att det ska göras fackmannamässigt så att bostaden är i ett objektivt godtagbart skick.

Det är ostridigt att det är en tidigare hyresgäst som har avlägsnat golvet och av förhandlingsöverenskommelsen framgår att lägenheterna i huset har linoleumgolv.

Inte visat

Eftersom mannen inte hade visat att han hade rätt att få trägolv i lägenheten eller att han betalat för en sådan standardökning saknades det förutsättningar att utfärda ett åtgärdsföreläggande enligt ansökan.

Svea hovrätt ansluter sig till vad hyresnämnden har anfört och avslår mannens överklagande. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Karl Engstrand

Dela sidan:
Skriv ut: