Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hyresvärd ska återbetala 33 000 kronor för oskäligt hög hyra

Nyheter
Publicerad: 2021-02-16 12:27
Foto: Amir Nabizadeh / TT

Hyresvärden lyckades inte bevisa att de överföringar som gjorts till hyresgästen var återbetalning av hyra, utan det kan ha rört sig om en återbetalning deposition.
Hovrätten håller därför med hyresnämnden om att hyresgästen har betalat för mycket och har rätt till drygt 33 000 kronor i återbetalning.

En kvinna som hyrt en lägenhet i andra hand yrkade i Hyresnämnden i Stockholm om återbetalning av hyra. Enligt henne hade hon betalat 13 000 kronor i månaden för tre rum och kök i en lägenhet i Skärholmen, medan hyresvärden endast betalat drygt 6 870 kronor i månaden för den. 

Hyresvärden invände att återbetalningar redan gjorts genom överföringar från hennes syster, men enligt kvinnan rörde överföringarna inte återbetalning av hyra, utan återbetalning av deponerade medel. 

Skälighetsbedömning

Nämnden bedömde att en skälig hyra för prövningslägenheten, med tillägg för bland annat el och bredband uppgick till 6 398 kronor. Det var även klarlagt genom det skriftliga avtalet att kvinnan betalat 13 000 kronor i månaden för rummen hon hyrt, det vill säga 6 602 kronor för mycket.

Mot kvinnans bestridande ansåg nämnden inte att hyresvärden lyckats visa att överföringarna avsett återbetalning av hyra, utan det kan ha rört sig om återbetalning av den deposition som erlagts. Hyresvärden måste därför återbetala sammanlagt 33 010 kronor.

Beslutet överklagades till Svea hovrätt, som gör samma bedömning som hyresnämnden och därför avslår överklagandet. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Fredrika Lageryd
red@dagensjuridik.se