Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hyresrätt förverkad efter nattligt bankande

Nyheter
Publicerad: 2021-01-12 13:22
Foto: Jessica Gow/TT

En 51-årig man som under lång tid bankat hårt mot taket i sin lägenhet för att han upplevt att han blivit störd av grannen ovanför, måste nu flytta.
Störningarna som har varit omfattande till sin art och omfattning har varit sådana att de inte ska behöva tålas, menar hovrätten och fastställer nämndens beslut att hyresrätten är förverkad.

Hyresvärden sade upp hyresavtalet med en 51-årig man avseende en trerumslägenhet i Tumba.Vid Hyresnämnden i Stockholm yrkade hyresvärden att avtalet skulle anses ha förverkats grund av att mannen orsakat allvarliga störningar.

Bankat hårt

Enligt värden hade mannen bland annat bankat hårt mot taket i lägenheten till följd av att han fått för sig att han blivit störd av grannen ovanför. Bankandet pågick flera gånger i veckan och under alla tider på dygnet. Den 51-årige mannen pratade dessutom väldigt högt i telefonen nattetid, vilket hade lett till att grannar inte kunde sova.

Mannen hade dessutom stört genom att själva inkomma med en stor mängd störningsanmälningar till hyresvärden, vilket enligt värden visade på att mannen såsom hyresgäst inte iakttog sundhet, ordning och gott skick.

Riktat kniv mot grannen

Vid ett tillfälle ska 51-åringen ha riktat en kniv i bar underkropp mot den aktuella grannen, vilket lett till en polisanmälan mot honom.
Genom flera vittnesuppgifter från berörda grannar fann hyresnämnden det visat att den 51-årige mannen orsakat de aktuella störningarna. På grund av detta var det enligt nämnden inte erforderligt att lägga den påstådda knivhändelsen till grund för bedömningen.  

På grund av störningarnas art och omfattning samt då de fortsatt trots rättelseanmaning biföll nämnden hyresvärdens yrkande att 51-åringens hyresrätt skulle anses förverkad.

Ska inte tålas

Svea hovrätt instämmer i hyresnämndens bedömning att mannen utsatt de kringboende för sådana störningar som inte ska behöva tålas.

I likhet med nämnden finner därmed hovrätten att hyresrätt är förverkad och 51-åring är skyldig att flytta genast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se