Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hyrde ut lägenheten och åkte till Marocko – avtalet sägs upp

Nyheter
Publicerad: 2020-11-18 10:32
Genrebild Foto Fredrik Sandberg / TT

En 32-årig man i Angered lade upp en annons på Blocket om att hyra ut sin lägenhet under en ettårsperiod.
Mannen reste därefter till Marocko, vilket innebär att det inte rörde sig om en inneboendesituation, utan snarare en andrahandsuthyrning.
Eftersom hyresvärden inte hade godkänt någon sådan upplåtelse sägs hyresavtalet nu upp.

En hyresvärd i Göteborg ville säga upp hyresavtalet med en 32-årig man till den 31 januari 2020 och ansökte därför vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg om upphörande av hyresavtalet, då mannen motsatte sig detta.

Anledningen var att mannen olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand till totalt fyra olika personer mellan december 2016 och oktober 2019. Enligt värden hade mannen lagt ut en Blocket-annons om att hyra ut lägenheten för 11 500 kronor under ett års tid. I november 2018 fattade hyresnämnden beslut om att 32-åringen tagit ut överhyra för lägenheten och att det således rört sig om en upplåtelse och inte ett inneboendeförhållande.

Kände inte 32-åringen

Den 8 augusti 2019 slog kvartersvärden larm efter att okända personer visade sig vara bosatta i lägenheten. Ingen av dessa visste vem 32-åringen var men förklarade att de lånat lägenheten av en annan person som påstod sig vara förhandshyresgäst.

Genom utredningen framgick det att den 32-årige mannen under en sammanhängande halvårsperiod hyrt ut lägenheten i andra hand till en man som svarat på en annons på Blocket. Eftersom hyresnämnden tidigare tillerkänt den mannen återbetalning av för mycket betald hyra samt då 32-åringen under den perioden bodde i Marocko kunde det inte ha varit fråga om en inneboendesituation.

Åsidosatt förpliktelser

Hyresnämnden fann att denna olovliga andrahandsuthyrning ensamt var tillräcklig för att 32-åringen skulle anses ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att avtalet inte skäligen behöver förlängas. Mannen medgavs uppskov med att flytta till den 31 augusti 2020.

32-åringen överklagade till Svea hovrätt och anförde att han varit tvungen att lämna Sverige under en period på grund av hot och därför lät sina inneboende ta över lägenheten.

Hovrätten anser dock inte att denna omständighet påverkar bedömningen och fastställer nu nämndens beslut. Mannen måste flytta genast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se