Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten entledigar advokat efter jävsanklagelser i uppmärksammat ekomål

Nyheter
Publicerad: 2023-03-13 08:46

Han dömdes i en stor uppmärksammad ekobrottshärva tillsammans med ”Maffians bankir”. Nu entledigar hovrätten hans advokat efter mannens anklagelser om jäv då advokaten försvarat ”Maffians bankir” tidigare.

I Sveriges domstolar pågår just nu en rad mål som är kopplade till det som just nu pågår i hovrätten för västra Sverige. Det är ett stort uppmärksammat ekomål där bland andra Torgny Jönsson, i media kallad ”maffians bankir” är misstänkt. Han dömdes i tingsrätten till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grova bedrägerier. 

Torgny Jönsson liksom de medåtalade har nekat till brott. I målet finns en 62-årig man som dömdes för grovt näringspenningtvätt till tre och ett halvt års fängelse. I hovrätten har mannen begärt att få byta försvarare.

Fokus på jävsprocess

Anledningen är att han upplevde redan vid huvudförhandlingen att det fanns vissa samarbetssvårigheter mellan honom och hans försvarare då hans försvarare lade allt för stort fokus på en jävsprocess som pågick mellan honom och hans tidigare klient Torgny Jönsson hos Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Torgny Jönsson vände sig nämligen till disciplinnämnden och påtalade att den medåtalade 62-åringens försvarare var jävig.

62-åringen ska även själv gett in en anmälan till Advokatsamfundets disciplinnämnd med anledning av hans försvarares agerande i tingsrätten. Han hänvisar till advokaten har agerat i strid med gällande jävsregler och brutit mot god advokatsed. Han menar att hans förtroende för advokaten och hans medarbetare vid byrån är förbrukat.

Entledigas och ny advokat förordnas

Tidigare ska han nämligen ha bett advokaten om hjälp att ge in en ansökan om betalningsföreläggande mot Torgny Jönsson avseende de fordringar som han har och har haft på honom sedan lång tid tillbaka. Advokaten svarade då att det inte var möjligt för honom att göra detta  eftersom det i sin tur skulle medföra att han var jävig.

Nu har hovrätten beslutat att entlediga advokaten och hans byråkollega och förordnat en ny advokat som offentlig försvarare för 62-åringen. 


Dela sidan:
Skriv ut: