Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten dömer mobilfipplande bilist

Nyheter
Publicerad: 2021-04-01 09:14
Genrebild Foto: Erik Nylander / TT /

Hovrätten anser att de vittnesuppgifter som en edsvuren polis lämnat räcker för en fällande dom.
En 31-årig man döms därför att betala 2 000 kronor för brott mot trafikförordningen för att ha använt sin mobil samtidigt som han körde bil, vilket lett till att bilen vinglade till.

Vid Göteborgs tingsrätt påstod åklagaren att den 31-årige mannen hade använt sin mobil medan han körde sin bil, vilket hade lett till att bilen vinglat över körbanan. Detta ska ha hänt i december 2019 på Söderleden i Mölndal.

Mannen invände dock med att det varit hans partner som använt mobilen för att kolla upp olika adresser inför julshoppingen. Om han vinglat till berodde det möjligen på att det varit mörkt och att det pågått vägarbeten, menade han.

Polis vittnade

Polisvittnet berättade å sin sida att hon färdats i en polisbuss och suttit på passagerarsidan. Hon hade således haft god sikt in i bilen som 31-åringen körde. Vittnet uppfattade det som att föraren förstått att det var en polisbuss som körde bredvid honom och då flyttat bort telefonen mot mittkonsolen. Dessförinnan hade han haft den i handen.

Tingsrätten saknade anledning att ifrågasätta polisvittnes trovärdighet. Emellertid framgick att kvinnan inte haft särskilt tydliga minnen av händelsen utan hade i sitt förhör vid tingsrätten hänvisat till sitt PM samt varit osäker på vissa detaljer. Hennes uppgifter ansågs därför inte tillräckliga, och åtalet ogillades.

Tingsrätten friade – hovrätten dömer

Rådmannen och en nämndeman var dock skiljaktiga och ansåg att polisvittnes uppgifter var tillräckliga för en fällande dom.

Hovrätten för Västra Sverige instämmer nu i minoritetens bedömning och dömer 31-åringen.

Domstolen understryker att polisvittnet lämnat sina uppgifter under ed och i sin tjänsteutövning. Hon har på ett trovärdigt, tydligt och detaljerat sätt berättat att 31-åringen både använt mobilen och hållit den i handen. Av mannens egna uppgifter framgår vidare att det varit mörkt och att det pågått ombyggnationer vid tillfället.

Trots detta har han alltså använt mobilen på ett sätt som fått bilen att vingla till. Mobilanvändandet har därmed inverkat menligt på hans körning. Han döms alltså för brott mot trafikförordningen till 2 000 kronor i penningböter. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se