Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätt sänker straff för 18-åring som dömts för våldtäkt mot barn

Nyheter
Publicerad: 2019-10-23 13:55
Foto: Johan Nilsson / TT

En 18-årig man döms för våldtäkt mot barn av såväl tingsrätt som hovrätt.
Hovrätten ändrar den utdömda påföljden från fängelse i ett år till fängelse i tre månader och skyddstillsyn på grund av mannens låga ålder och övervakningsbehov.
Två av rådmännen är dock skiljaktiga och anser att tingsrättens dom borde fastställas i sin helhet.

Den 13 maj 2019 träffades en 18-årig man och en 12-årig flicka och hade samlag. Mannen och flickan hade träffats för första gången två dagar tidigare, den 11 maj 2019, efter viss tids kontakt på sociala medier. Mannen erkände att han och flickan hade haft samlag, men menade att han inte visste om att hon var under 15 år.

Medveten om flickans ålder

Enligt flickan kände mannen en av hennes vänner som är ett par månader äldre än henne, han visste om vännens ålder och visste därför även flickans ålder. Enligt flickan gick även mannens lillebror i hennes klass, och han hade frågat hur det gick för hans bror när de träffades. Hon ska också ha frågat mannen varför han ville umgås med någon som var så pass mycket yngre än honom själv.

Mannen menade att han inte visste om att flickan gick i samma klass som hans lillebror och att han inte frågat hur det gick för hans bror. Han visste vidare om vännens ålder, men trodde att flickan var äldre eftersom vännen ofta umgicks med äldre personer.

Både flickans mamma och vännen menade att de vid olika tillfällen påpekat för mannen att flickan bara var 12 år.

Många varningstecken

Haparanda tingsrätt ansåg att det funnits tillräckligt många varningstecken som mannen borde ha reagerat på, framförallt med tanke på att han kände flickans vän och hur gammal hon var. Tingsrätten påpekade även att mannen, enligt flickans mammas uppgift, inte reagerat när mamman sagt att flickan bara var 12 år och inte fick röka.

Tingsrätten ansåg därmed att mannen vetat om att flickan inte fyllt 15 år och att han därför skulle dömas för våldtäkt mot barn.

Eftersom mannen endast var 18 år och tre månader gammal vid händelsen ansåg tingsrätten att gärningen hade ett straffmätningsvärde på fängelse i ett år.

Tingsrätten dömde därmed mannen för våldtäkt mot barn till fängelse i ett år.
Mannen överklagade målet till Hovrätten för Övre Norrland.

Fastställer skuldfrågan

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i fråga om mannens skuld men diskuterar påföljden. Hovrätten instämmer i att brottets art och straffets längd talar för fängelse, men anser att mannens låga ålder och det faktum att han har ett övervakningsbehov istället talar för att skyddstillsyn skulle kunna hjälpa mannen att inte begå fler brott i framtiden.

Två hovrättsråd skiljaktiga

Endast behandlingsplanen som föreslagits är dock inte tillräckligt ingripande, och hovrätten anser därför att den mest lämpliga påföljden är att kombinera skyddstillsyn med ett kortare fängelsestraff enligt 28 kap 3 § brottsbalken.

Hovrätten dömer därmed mannen till skyddstillsyn och fängelse i tre månader.

Två av hovrättsråden är dock skiljaktiga och anser att tingsrättens dom borde fastställas även i påföljdsdelen och mannen dömas till ett års fängelse. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Blomqvist
red@dagensjuridik.se