Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hotade avslöja förnedrande internettjänster – man döms

Nyheter
Publicerad: 2021-03-22 09:41
Foto: Naina Helèn Jåma / TT

En man döms för försök till ringa utpressning mot en kvinna som erbjudit tjänster på internet med förnedringsinslag.
Mannen har hotat att avslöja kvinnan inför hennes mamma, i syfte att få henne att sänka priset på tjänsterna.
Brottet bedöms av hovrätten som ’ringa’ bland annat då hotet inte varit av allvarligt slag.

Vid ett mål vid Södertörns tingsrätt var det utrett att en kvinna, mot ersättning, erbjudit tjänster och uppdrag med förnedringsinslag till intresserade personer på en hemsida. Den tilltalade 53-årige mannen tog kontakt med kvinnan och de började chatta.

Vinning för mannen

Enligt åklagaren hade mannen därefter hotat kvinnan med avslöjat hennes arbete för närstående om hon inte gjorde som han sa. På det sättet hade mannen försökt förmå kvinnan att ge honom tjänster gratis alternativt till ett lägre pris. Hade 53-åringen lyckats hade detta inneburit vinning för mannen och skada för kvinnan, framhåll åklagaren.

Av den åberopade chatten framgick att mannen velat köpa tjänster av kvinnan, att de diskuterat priset och att kvinnan då stått på sig och sagt att priset var 400 kronor. I samband med att kvinnan försökt avsluta konversationen skrev 53-åringen: ”Vänta nu… jag kan avslöja dig… Skickar allt till don [sic] morsa. Eller så ställer du upp gratis.”

53-åringen förklarade uttalandena bland annat med att de inte var allvarligt menade och att poängen snarare varit att få ner priset.

Panikkänslor

Tingsrätten ansåg dock att kvinnan detaljerat och sammanhängande berättat om den verksamhet hon hade på den aktuella hemsidan, där hennes ansikte och identitet var hemliga.

Hon hade vidare berättat om sina starka panikkänslor när 53-åringen hotade att avslöja henne, vilket medförde att hon direkt efter hoten kontaktade polisen. Kvinnans uppgifter fick också stöd av chattkonversationerna samt delvis stöd av vad mannen själv hade berättat.

Sammantaget gav utredningen starkt stöd för att mannen hade framställt hotet att avslöja kvinnan i syfte att få henne gå med på hans pris. Han måste enligt tingsrätten därmed ha räknat med – och insett – att det fanns en möjlighet att kvinnan skulle medge till prissänkningen för att ta sig ur situationen.

53-åringen dömdes därför för försök till utpressning till villkorlig dom förenad med 80 dagsböter om 200 kronor. Han ålades även betala 5 000 kronor plus ränta i skadestånd.

Hovrätten väljer ringa brott

Svea hovrätt instämmer i tingsrättens bedömning av själva skuldfrågan. Det är alltså utrett att 53-åringen, i syfte att förmå kvinnan att erbjuda tjänster gratis eller till ett lägre pris, hotat att avslöja hennes arbete för närstående. Det är också klarlagt att uttalandena inte varit en del av ett rollspel mellan parterna, något 53-åringen har påstått.

Vad gäller rubriceringen anser dock hovrätten att hotet inte varit av allvarlig art, även om kvinnan tagit mycket illa vid sig av det inträffade. Med hänsyn till detta samt då värdet på den vinning 53-åringen skulle ha gjort om brottet hade fullbordats var lågt, bedöms gärningen som försök till ringa utpressning. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se