Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hög vattenförbrukning avslöjade olovlig andrahandsuthyrning

Nyheter
Publicerad: 2021-04-06 10:30
Foto Jonas Ekströmer / TT

En 66-årig kvinna måste flytta från sin Malmöhyresrätt för att ha hyrt ut bostaden under flera månaders tid.
Under den aktuella perioden har varmvattenförbrukningen varit mycket högre än det normala, men har i princip upphört helt efter att kvinnan fått rättelseanmaning från hyresvärden, vilket visar att kvinnan inte bodde där.

En 66-årig kvinna hade en tvårumslägenhet i Malmö.
Bostadsbolaget som kvinnan hyrde lägenheten av sade upp avtalet till upphörande den 30 april 2020 och hänsköt tvisten till Hyres- och arrendenämnden i Malmö.

Enligt bolaget visade varmvattenförbrukningen att många personer hade bott i lägenheten, och inte bara kvinnan. Trots rättelseanmaning hade de frekventa besöken av andra personer inte upphört. Bolaget gjorde även gällande att 66-åringen saknade behov av bostaden eftersom hon och maken bott hos deras son som hyr en femrummare av bolaget.

”Synnerligen hög”

Genom den åberopade bevisningen var det visat att vattenförbrukningen varit synnerligen hög sedan maj 2018. 66-åringens förklaring var att hennes barnbarn kom över och duschade ofta. På fråga om varför det numera inte fanns någon vattenförbrukning, trots att barnen alltjämt besökte kvinnan, svarade 66-åringen att barnbarnen inte duschade längre och att hon och maken inte använde så mycket vatten.

Hyresnämnden anmärkte dock att det är möjligt att bo i en lägenhet och inte förbruka varmvatten.

Inte trovärdiga

Sammantaget fann hyresnämnden kvinnans uppgifter inte vara trovärdiga. Trots rättelseanmaning hade vattenförbrukningen under våren 2020 alltjämt varit höga. Detta även under de perioder då 66-åringen befunnit sig på sjukhus. Det var sammanfattningsvis visat att den olovliga andrahandsuthyrningen pågått från i vart fall september 2019 fram till vart februari/mars 2020.

Hyresavtalet sades därför upp.

Uppskov

Även Svea hovrätt pekar på det förhållandet att varmvattenförbrukningen från september 2019 till februari 2020 var betydligt högre än normalt, vilket talade för att samma familj bodde i lägenheten under den perioden. Att förbrukningen nästan helt upphörde kort efter att hyresvärden sade upp avtalet talar vidare för att familjen då flyttade från bostaden och att det därefter inte var någon som bodde i den.

Mot bland annat den bakgrunden fastställer därför hovrätten Svea hovrätts beslut. Den 66-åriga kvinnan medges dock uppskov med avflyttningen till den 1 juli 2021. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se