Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hindrade brandman från att hjälpa nödställd – straffet sänks

Nyheter
Publicerad: 2020-10-08 14:00
Foto: Johan Nilsson / TT /

Tingsrätten dömde en man för en rad brott, bland annat blåsljussabotage, till tio månaders fängelse.
Hovrätten sänker dock straffet, då en del av gärningarna inte anses särskilt allvarliga.
Han slipper även betala skadestånd till två poliser och en arrestvakt, då de i sin yrkesroll förväntas ha en större beredskap att mötas av angrepp.

En 32-årig man åtalades i Uppsala tingsrätt för ett stort antal brott efter en rad händelser i juni 2020. Bland annat dömdes han för misshandel och sabotage mot blåljusverksamhet, då han puttat till en deltidsbrandman som larmats till platsen för ett befarat hjärtstopp. När brandmannen gick fram mot den nödställde gick 32-åringen emellan och knuffade bort honom. Domstolen ansåg att den tilltalade måste ha förstått att han hindrade räddningspersonal som var under utryckning, bland annat då brandmannen presenterat sig och burit uniform.

Hotade skjuta poliser

Mannen dömdes även för våld och hot mot tjänsteman i samband med att han blivit omhändertagen av två poliser enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Han hade då hotat att skjuta de båda poliserna, sträckte sig efter ett av deras vapen och nöp sedan en av poliserna hårt. Mannen slog dessutom till en arrestvakt i anslutning till omhändertagandet.

Utöver detta dömde tingsrätten mannen för ytterligare ett fall av misshandel, ofredande, ringa stöld, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Det samlade straffvärdet för gärningarna uppskattades till tio månaders fängelse, och eftersom sabotage mot blåljusverksamhet är ett artbrott bestämdes följden i enlighet med straffvärdet. Mannen ålades även att betala 5000 kronor var till samtliga sex målsägande.

Sänker med fyra månader

Avgörandet överklagades till Svea hovrätt, som sänker straffet med fyra månader. Domstolen anser bedömer nämligen att flera av gärningarna inte varit fullt så grova som underinstansen ansett. Mannen frias från ofredande på grund av bristande uppsåt och misshandeln gentemot brandmannen omrubriceras som ringa misshandel, eftersom det inte rört sig om allvarligt våld.

Det här gör att det samlade straffvärdet blir något lägre än det som bestämdes i tingsrätten. Hovrätten framhåller att blåljussabotaget är allvarligt och att det är försvårande för den tilltalade att var verksamhet i livräddande syfte som hindrades. Dessutom är våld och hot mot tjänsteman, misshandel och blåljussabotage artbrott, och det föreligger därför stark presumtion för fängelse. Han döms därför till sex månaders fängelse istället för de 10 som tingsrätten bestämt.

Slipper skadestånd

Mannen slipper även betala flera av skadestånden, bland annat till poliserna och arrestvakten. Detta då de tillhör sådana yrkesgrupper som förväntas ha en större beredskap inför att mötas av angrepp. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se