Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hemtjänstanställd döms för sexutnyttjande av 80-årig kvinna

Nyheter
Publicerad: 2020-06-25 13:14
Gernebild Foto Hasse Holmberg / TT

En man, anställd hos hemtjänsten, döms för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot en vårdtagare, efter att vid flera tillfällen ha fått henne att gå med på samlag.
Hovrätten framhåller att beroendeställningen kan vara informell och vårdtagaren i det här fallet upplevde hemtjänstpersonalen som en auktoritet.

En 61-årig man åtalades i Örebro tingsrätt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning enligt den dåvarande lydelsen i 6 kap. 3 § första stycket brottsbalken. Han arbetade inom hemtjänsten och en av klienterna var en 80-årig kvinna som var delvis förlamad. Enligt åtalet hade 61-åringen genom att missbruka den beroendeställning som hon hade till honom förmått henne gå med på att han försökte genomföra vaginalt samlag med henne och vid flera tillfällen fått henne att utföra oralsex på honom. 61-åringen nekade till anklagelserna.

Tingsrätten konstaterade att det saknades teknisk bevisning, och att det bara var parternas berättelser som låg till grund för bedömningen. Domstolen ansåg dock att kvinnans uppgifter varit detaljerade och framstått som självupplevda. Hennes berättelse fick även stöd av de vittnen som hördes. Sammantaget ansågs beviskravet ställt utom rimligt tvivel ha uppnåtts och den tilltalades uppgifter drog inte ner bevisvärdet.

Åtta månaders fängelse

Tingsrätten ansåg även att kvinnan i egenskap av klient till hemtjänsten befunnit sig i en beroendeställning till 61-åringen. Utan det beroendeförhållandet hade han inte haft möjligheten att utsätta henne för de sexuella handlingarna. Den tilltalade hade allvarligt missbrukat beroendeförhållandet, bland annat eftersom den 80-åriga kvinnan var rullstolsburen och mycket svagare än honom. Sammanfattningsvis dömdes mannen för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till åtta månaders fängelse.

Avgörandet överklagades till Göta hovrätt, som liksom underinstansen konstaterar att det är bevisat att det förekommit sådana sexuella handlingar mellan den tilltalade och 80-åringen som åklagaren påstått. Rätten anser även att han ordnat kvinnans kropp på ett sätt som han ville och har därför fysiskt påverkat henne på ett sätt som innebär att han förmått henne till att företa och tåla de sexuella handlingarna.

Hovrätten: Behöver inte vara formella

Gällande frågan om kvinnan befann sig i en beroendeställning till 61-åringen anser hovrätten att sådana förhållanden inte behöver vara formella, utan kan även förekomma i situationer där det finns viss frivillighet. Man tar i bedömningen bland annat hänsyn till att kvinnans syn på hemtjänstpersonalen präglas av den höga status som hälso- och sjukvårdspersonal hade när hon var yngre. Kvinnan själv såg alltså hemtjänstpersonalen som auktoriteter. Även en enhetschef på hemtjänsten har beskrivit att klienterna befinner sig i en beroendeställning till hemtjänstpersonalen, bland annat eftersom de brukar vara oroliga för repressalier om de lämnar in klagomål.

Sammantaget anser hovrätten att kvinnan befann sig i en beroendeställning till 61-åringen. Genom bristen på ömsesidighet och att han varit hårdhänt mot kvinnan är det även fastställt att han allvarligt missbrukat beroendeställningen. Även hovrätten dömer honom därför för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till åtta månaders fängelse. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.