Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

HD stoppar utlämning av stölddömd till Bosnien och Hercegovina

Nyheter
Publicerad: 2020-05-07 12:57
Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Högsta domstolen avslår begäran från Bosnien och Hercegovina om att lämna ut en man för lagföring respektive verkställighet.
Mannen har genom frihetsberövanden verkställt så mycket av sitt fängelsestraff för stöld att mindre än fyra månader kvarstår.
Den stöldrelaterade brottslighet som avses i de bosniska häktningsbesluten är i sin tur preskriberad.

Bosnien och Hercegovina begärde med stöd av två häktningsbeslut och en brottmålsdom att en bosnisk medborgare bosatt i Sverige skulle utlämnas för lagföring respektive verkställighet av ett fängelsestraff.

Av brottmålsdomen framgår att mannen dömts för stöld till fem månaders fängelse. Gärningen ska ha begåtts i januari 2010, då mannen tillsammans med en annan person tagit emot 2 800 euro av en person under förespegling att denne skulle få konvertibla mark. Istället har mannen behållit pengarna och försvunnit från platsen.

”Finns hinder”

Enligt häktningsbesluten är mannen misstänkt för grov stöld, för att tillsammans med en annan person i september 2010 ha brutit sig in i ett garage och stulit diverse verktyg. Mannen är också misstänkt för att i mars 2011 tillsammans med andra ha försökt tjuvkoppla en lastbil och stjäla den – ett försök som dock avbröts genom upptäckt.

Högsta domstolen, HD, anser dock att det finns hinder mot utlämningen och avslår nu begäran.

För att utlämning för straffverkställighet ska vara möjlig krävs bland annat att ett kvarvarande frihetsstraff på minst fyra månader. Mannen har dock varit frihetsberövad både i Tyskland och Sverige – och denna tid ska avräknas från fängelsestraffet. Den tid som efter avräkning återstår understiger fyra månader och det finns därför hinder mot utlämning i denna del.

Preskriberade

De gärningar som anges i häktningsbesluten motsvaras i svensk lag av stöld och försök till stöld. Fängelsestraffet är högst två år och preskriptionstiden är fem år. Mannen har varken häktats eller fått del av åtalen inom fem år från brotten, som alltså ska ha begåtts 2010 och 2011. Det finns inte heller någon uppgift om att det har vidtagits någon preskriptionsbrytande åtgärd i förhållande till mannen. Brotten är i och med det preskriberade och det finns hinder mot att utlämna mannen även för lagföring. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.