Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Grovt brott när läkare larmade falskt om knivattack

Nyheter
Publicerad: 2022-05-03 10:35
Foto: Claudio Bresciani / TT /

Villkorlig dom och samhällstjänst blir påföljden för en läkare som i april 2020 vållat ett storlarm i Sollefteå efter att ha knivskurit sig själv och påstått att en okänd man attackerat henne.
Kvinnans falska larm har resulterat i en massiv polisinsats och brottet har varit grovt.
Hennes skador och förlorade läkarlegitimation gör dock att fängelse inte behövs.

I april 2020 ringde en person 112 och slog larm om att en läkarkollega hade blivit överfallen och knivskuren upprepade gånger i ett trapphus i anslutning till en hälsocentral i Sollefteå. Läkaren i fråga kom ungefär vid samma tid ut i korridoren på hälsocentralen och bad om hjälp eftersom hon hade blivit knivskuren. Läkaren fick sedan vård på grund av skador i huvudet och på kroppen, först på hälsocentralen och sedan på Sollefteå sjukhus med efterföljande transport till Sundsvalls sjukhus. 

Omfattande polisinsats

Läkaren lämnade innan hon fördes till sjukhus ett signalement till polis om hur den man som skulle ha överfallit henne sett ut. En omfattande polisinsats sattes därefter i gång med ett 50-tal poliser, flera hundpatruller, insatspoliser och kriminaltekniker. Senare samma dag grep polis också en man misstänkt för mordförsök, men mannen släpptes ett och ett halvt dygn senare, när det visade sig att han inte varit på hälsocentralen.

Efter att ha hållit ett större antal förhör drog åklagaren slutsatsen att det inte kunde ha gått till så som läkaren påstått. En utredning om falskt larm, grovt brott inleddes då i stället, med läkaren som misstänkt. Hon kom också senare att åtalas vid Ångermanlands tingsrätt.

Läkaren har stått fast vid sina uppgifter om att hon blivit attackerad av en främmande man när hon befunnit sig i trapphuset som förbinder hälsocentralen med det särskilda boende som ligger på våningen ovanför.

Självöfrvållat

Något blod har dock inte påträffats i trapphuset, utan bara inne på en toalett som ligger närmare tio meter bort. Där har polis också i en papperskorg hittat en skalpell som varit besudlad med kvinnans blod. Enligt ett rättsintyg som åberopats av åklagaren framstår det som något mer sannolikt att de skador som läkaren företett varit självförvållade än att de tillfogats av en annan person. Det har också angetts att det är osannolikt att kvinnan med sina tämligen ymnigt blödande skador skulle ha kunnat förflytta sig från trapphuset in på toaletten utan att lämna några blodspår på vägen.

Ett antal personer som varit i rörelse i hälsocentralens lokaler har också hörts i målet. De uppgifter som lämnats av vittnena visar i kombination med de uppgifter som framkommit genom brottsplatsundersökningen, rättsintyget, fotografier, rekonstruktionsfilm och syn på platsen att händelseförloppet inte kan ha varit det som läkaren själv beskrivit, anser tingsrätten.

Just det att inget blod påträffats i trapphuset trots att läkaren enligt egen uppgift stannade där en stund innan hon återvände till hälsocentralen framstår enligt domstolen som ”otroligt”. Kvinnans uppgifter om hur skalpellen hamnat i papperskorgen på toaletten framstår också som en efterhandskonstruktion som kommit till efter att polis konfronterat läkaren med uppgifterna. 

Grovt brott

Det falska larm-brott som kvinnan gjort sig skyldig till rubriceras av tingsrätten som grovt, med hänsyn till den omfattande polisinsatsen som larmet föranlett – och de åtgärder som larmet föranlett på hälsocentralen och det anslutande sjukhuset. Hon fälls även för narkotikabrott, för att ha skrivit ut receptbelagt sömnmedel till en bekant för att sedan själv hämta ut och använda preparatet.

Kvinnan har på egen ansökan fått sin läkarlegitimation återkallad, men skulle sannolikt ha blivit av med legitimationen med tanke på den medgivna egenförskrivningen. Straffvärdet för den samlade brottsligheten ligger enligt tingsrätten på sex till sju månaders fängelse, men domstolen ska samtidigt beakta den indragna läkarlegitimationen och att kvinnan vid händelsen fått skador med svåra komplikationer.

Slipper fängelse

Straffmätningsvärdet uppgår därför till tre månaders fängelse, men med tanke på att kvinnan lever under ordnade förhållanden och till att återfallsrisken anses låg finns det skäl att välja en icke frihetsberövande påföljd. Kvinnan döms därför i stället till villkorlig dom i förening med 100 timmars samhällstjänst. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: