Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Gap och skrik och ständigt festande – hyresgäst tvingas flytta

Nyheter
Publicerad: 2020-09-17 09:36
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT /

En 47-årig man mister sitt hyresavtal efter år av högljutt festande och gapande och skrikande, såväl dag- som nattetid.
Trots att mannen sedan våren 2020 varit nykter och några störningsanmälningar inte kommit in sedan dess, noterar hovrätten att omfattande störningar fortsatte, även efter hyresnämndens beslut i juli 2019.
Han medges inget uppskov med flytten.

En 47-årig man hyrde en lägenhet på Djurgårdsgatan i Göteborg. Den 28 december 2018 sade dock hyresvärden upp avtalet och yrkade därefter vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg att uppsägningen skulle fastställas.

Enligt hyresvärden hade mannen under många års tid orsakat störningar i boendet genom återkommande fester, gap och skrik samt hög musik såväl dag- som nattetid. De närmsta grannarna uppgav samtidigt att de uppfattade mannen som obehaglig och att de var rädda för repressalier från honom. 47-åringen hade fått flera tillfällen anmodats att rätta sig utan att detta skett.

Inget uppskov

Mannen invände mot upphörandeyrkandet och förklarade att han inte menat att störa sina grannar och att han förstått i efterhand att han inte ska spela så hög musik eller prata för högt i lägenheten. Han hade för övrigt inte utsatt sina grannar för störningar efter uppsägningen.

Vid en samlad bedömning fann dock hyresnämnden att mannen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyreskontraktet inte skäligen behövde förlängas. Han medgavs inget uppskov med avflyttningen på grund av det senaste årets stora antal störningar med relativt täta intervaller.

Nykter

Vid Svea hovrätt har mannen anfört att han knappt vågar spela på sin akustiska gitarr längre och att han inte spelat på sin elgitarr på flera år. På grund av tidigare klagomål använder han heller inte längre sin stora discoanläggning. Med anledning av en planerad levertransplantation till följd av alkoholkonsumtion har han dessutom varit nykter sedan i våras.  

Hovrätten noterar att det förvisso inte förkommit några störningar sedan i våras, vilket är positivt. Med hänsyn till de tidigare omfattande störningarna som förekommit – även efter hyresnämndens beslut i juli 2019 – bör dock inte hyresavtalet skäligen förlängas.

Beslutet fastställs därmed och 47-åringen måste flytta genast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.