Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fyra nya nätdroger narkotikaklassas

Nyheter
Publicerad: 2019-07-08 09:33
Foto: Jessica Gow / TT /

Regeringen har nu narkotikaklassat fyra nya substanser, så kallade nätdroger.
– Varje dödsfall är en tragedi och alla delar av samhället måste göra sitt yttersta för att motverka dödligheten i narkotika, säger socialminister Lena Hallengren.

Det är efter en rekommendation från Folkhälsomyndigheten som regeringen beslutat att narkotikaklassa fyra nya substanser.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Christine Olsson / TT

– Myndigheter och rättsväsende måste hela tiden hålla sig uppdaterade kring nya hälsofarliga varor och rentav dödliga droger som säljs på internet. Varje dödsfall är en tragedi och alla delar av samhället måste göra sitt yttersta för att motverka dödligheten i narkotika, säger socialminister Lena Hallengren.

Flera dödsfall

De aktuella substanserna, 2-aminoindan, 1P-LSD, 4-metyl-alfa-PiHP och BMDP, förs nu upp på ”förordningen om kontroll av narkotika”. Samtliga fyra substanser har tidigare beslagtagits i Sverige, men då alltså inte fallit under narkotikabrott.

Det finns också flera dödsfall kopplade till preparaten.

Strängare straff

I och med omklassificeringen ”ökar” straffskalan för hantering av substanserna väsentligt. Straffskalan för narkotikabrott av normalgraden är fängelse i högst tre år. För synnerligen grovt narkotikabrott är straffskalan fängelse i lägst sex och högst tio år.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: