Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Frias trots betalda nakenbilder på tolvårig flicka

Nyheter
Publicerad: 2021-04-27 11:33
Foto: TT

En idag 18-årig man frias i båda underinstanserna från utnyttjande av barn för sexuell posering.
Mannen och flickan har visserligen kommit överens om att flickan skulle skicka nakenbilder till mannen, men utredningen visar inte att mannen förstått att flickan endast var tolv år gammal innan den första bilden skickades.

En idag 18-årig man medgav vid Vänersborgs tingsrätt att han kommit överens med en tolvårig flicka att hon mot betalning skulle skicka nakenbilder till honom.
Han förklarade dock att han inte känt till hur ung flickan var utan insåg detta först när det första kortet hade skickats till honom. Mannen framhöll dessutom att han inte hade någon mer kontakt med flickan efter detta första kort.

Den bärande frågan var därför om 18-åringen insett eller borde ha misstänkt att flickan var under 15 år.

Inte förts på tal

Varken av förhöret med flickan eller med 18-åringen framkom att flickans ålder förts på tal i deras chattkonversationer på Snapchat. Med hänsyn till att konversationen inte fanns sparad gick det inte heller att bedöma huruvida mannen insett att flickan var under 15, menade tingsrätten.

18-åringen mottog fler än ett kort under loppet av några dagar, vilket talade för flickans uppgifter om att han tjatade på henne att skicka ytterligare kort.

Friades

Sammantaget fann dock rätten därmed att 18-åringens invändning – att han inte hade kontakt med flickan när han insett hur ung hon var – inte kunde lämnas utan avseende. Mot bakgrund av detta samt i avsaknad på annan utredning friades därför mannen från utnyttjande av barn för sexuell posering.

Hovrätten för Västra Sverige instämmer med tingsrätten att de objektiva förutsättningarna för åtalet är styrkt.

Beträffande mannens eventuella uppsåt eller oaktsamhet gällande flickans unga ålder delar hovrätten även i den delen underinstansens bedömning och friar mannen. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se