Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Frias från våldtäkt på kvinna med minnesluckor

Nyheter
Publicerad: 2021-03-19 09:42
Foto: Gorm Kallestad/TT

En 28-årig man frias i båda underinstanserna från våldtäkt på en kvinna i Helsingborg.
Även om kvinnan på grund av berusning inte kunnat minnas något från det att hon klev in i mannens bil till dess att hon vaknade morgonen därpå, är det inte visat att hon varit så berusad att hon inte kunnat lämna ett giltigt samtycke till att sex med mannen.

En 28-årig man åtalades vid Helsingborgs tingsrätt för våldtäkt på en väninna.
Det framgick inledningsvis att kvinnan hade varit ute och druckit med ett par vänner under kvällen den 8 augusti 2020 och att hon träffat på 28-åringen i samband med att hon skulle ta sig hem. Mannen hade skjutsat hem henne och därefter följt med henne upp till lägenheten.

Kvinnans vänner bestämde sig därefter för att åka till kvinnans lägenhet eftersom en av dem ville hämta ett par kvarglömde glasögon. De hade då sett 28-åringen komma ut från lägenheten, vilket även bekräftades av 28-åringen själv.

Ringde 112

På morgonen ringde kvinnan 112 och anmälde att hon trott sig ha blivit våldtagen. Samma morgon undersöktes hon av läkare, som bland annat påträffade sperma i kvinnans slida. Genom prov fastställdes också att kvinnan runt klockan nio på morgonen hade cirka 0,73 promille alkohol i blodet.

Vid tingsrätten förklarade kvinnan att hon inte hade något minne av att hon haft samlag med 28-åringen och att hon hade en minneslucka som sträckte sig från att hon klev in i 28-åringens bil till dess att hon vaknade nästa morgon.

Samlag styrkt

28-åringen berättade å sin sida att han följt med kvinnan upp till lägenheten för att få betalt för bensinpengar och att kvinnan då tagit initiativ till samlag när han var på väg att gå. Genom dessa uppgifter samt anteckningar från läkarundersökningen var det således styrkt att parterna genomfört ett samlag.

Frågan var då om 28-åringen uppsåtligen, eller av oaktsamhet, otillbörligt utnyttjade att kvinnan på grund av kraftig berusning befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Påtagligt berusad

Genom bland annat vännernas vittnesuppgifter samt den rättstoxikologiska utredningen var det utrett att kvinnan varit påtagligt berusad när 28-åringen hade samlag med henne. Tingsrätten påpekade dock att det rättstoxikologiska yttrandet utgår från ett schabloniserat sätt att beräkna i vilken takt som alkohol bryts ner i kroppen. Det gick därför inte att helt säkert fastslå vilken alkoholhalt kvinnan hade i blodet vid tidpunkten för samlaget eller vilken berusningsgrad hon då hade uppnått.

Samtidigt hade 28-åringens berättelse om vad som utspelat sig varit detaljerad. Han hade också i allt väsentligt lämnat samma berättelse redan vid det första polisförhöret med honom, vid en tidpunkt då han inte visste vilka omständigheter som polisen kände till och inte.

Inte motbevisad

Sammantaget var mannens berättelse inte motbevisad, vilket innebar att åklagaren inte lyckats visa att kvinnan var så kraftigt berusad att hon inte hade kunnat lämna ett giltigt samtycke till att ha samlag. Åtalet ogillades därför.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer tingsrättens friande dom utan några ändringar. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se