Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Frias från sexofredande av dottern – film räcker inte

Nyheter
Publicerad: 2022-09-22 12:48
Genrebild Foto: Gorm Kallestad / TT

Hovrätten friar en man som tidigare fällts för att ha ofredat sin sexåriga dotter sexuellt.
Händelsen har utspelat sig när mannen stått på en konsert med flickan i filmen – och har filmats av en utomstående.
Hovrätten anser dock, till skillnad från tingsrättens majoritet, inte att filmen stryker att en sexuell beröring verkligen förekommit.

Det var på midsommarafton 2020 som polis kallades till ett bostadsområde i Uddevalla. Några boende i området hade ett band som spelade och ett flertal firande i grannskapet hade därför samlats framför den altan där bandet spelade.

Flera personer på plats hade dock reagerat på vad som beskrevs som en olämplig beröring från en nu 47-årig man mot hans vid tillfället sexåriga dotter. Mannen hade stått med flickan i famnen och ”diggat” till musiken, men enligt flera vittnen hade han haft sin hand under flickans klänning. Flera personer menade att handen varit i närheten av flickans underliv och att hon försökt fösa bort handen. En kvinna hade också beslutat att filma det hon såg med sin mobiltelefon.

Vid huvudförhandlingen i Uddevalla tingsrätt gav 47-åringen sin egen syn på vad som utspelat sig:

”Killat henne”

”Klockan var kring åtta på kvällen. Det var ett ganska stort antal personer samlade. Vid tillfället var hans dotter, målsäganden, sex år gammal. [47-åringen] ställde sig framför ett räcke nära bandet, med sin dotter i famnen och de lyssnade på musiken. Dottern hade en klänning på sig. [47-åringen] har berättat att det är vanligt att hans dotter blir killad eller kliad av honom och att hon gillar det, samt att det är detta som skett även vid det nu aktuella tillfället, då han killat henne på rumpan, benen och ryggen. Han har uppgett att dottern har eksem och att hon därför själv kliat sig en del under klänningen.”

Flickans mamma lämnade samtidigt uppgifter med motsvarande innebörd:

”Hon blev väldigt arg då hon upptäckte att [en granne] stått och filmat hennes dotter. Det var bara ett kärleksfullt beteende från hennes man som kliade sin dotter. Det är inte ovanligt att en arm kommer fram eller så, för att dottern vill bli kliad eller killad. Om hon hade sett något annat hade hon gått fram.”

Fyra minuter lång film

I tingsrätten hördes även flera vittnen som reagerat på beröringen. Domstolen tog även del av barnförhör med flickan och med hennes storasyster och spelade dessutom upp den cirka fyra minuter långa film som spelats in vid händelsen.

Vittnesmålen kastade enligt tingsrätten inget ljus över vad som faktiskt hänt, men filmen talade däremot sitt tydliga språk. Enligt domstolen framgick det klart att 47-åringen berört sin dotter under klänningen ”på ett sätt som inte ger utrymme för något tvivel kring om det är en straffbar gärning eller inte”. Åtalet var därför styrkt och mannen dömdes för sexuellt ofredande till villkorlig dom och 50 dagsböter samt ålades att betala 20 000 kronor i kränkningsersättning till dottern.

Fälldes av oenig tingsrätt

Tingsrätten var dock inte enig i sin dom. Tingsrättens lagman var skiljaktig och ansåg inte att filmen, som spelats in snett bakifrån, med tillräckligt hög grad av säkerhet styrkte att en straffbar sexuell beröring skett. Lagmannen ville därför fria, men röstades ned av nämndemännen.

Hovrätten för Västra Sverige går dock nu på motsvarande linje som förs fram i den skiljaktiga meningen och frikänner 47-åringen.

De inspelade barnförhören ger inget stöd för åtalet och inte heller övrig muntlig och skriftlig bevisning är tillräcklig, konstaterar hovrätten.

”kan uppfattas som märkligt”

När det gäller filmen framgår det i och för sig att 47-åringen har haft sin hand innanför dotterns klänning på ett sätt som kan uppfattas som märkligt – och det är enligt hovrätten inte heller konstigt att utomstående reagerat.

Det är dock inte möjligt att utifrån filmen dra någon säker slutsats kring om det förekommit någon sådan sexuell beröring av flickan som åklagaren påstått. Åtalet ska därför i likhet med skadeståndstalan ogillas, konstaterar en enig hovrätt. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: