Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Friades för sexofredande av transkvinna – fälls i hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2020-08-31 12:56
Genrebild: Brennan Linsley

En friad 40-årig man döms nu för sexuellt ofredande av en kvinna på en pub i Stockholm.
Hovrätten ansluter sig till den skiljaktige meningen i underinstansen och anser att kvinnan på ett trovärdigt sätt förklarat varför polisen i det initiala förhöret felaktigt trott att kvinnan pekat ut 40-åringens kompis.

En 40-årig man åtalades vid Solna tingsrätt för att ha sexuellt ofredat en kvinna genom att ta henne mellan benen. Enligt åklagaren var motivet att kränka kvinnan för hennes sexuella läggning.

Olämpliga kommentarer

Kvinnan berättade att hon varit på puben med sin fru och spelat på spelautomater, när 40-åringen och en annan man började fälla olämpliga kommentarer, särskilt till målsägandens fru. De ska ha uttryckt saker som att ”de behövde knullas”.

Hustrun började då filma i ett försök att ingripa mot männens agerande.

40-åringen ställde sig då mot henne och tog henne på halsen för att känna om hon hade ett adamsäpple. Därefter tog han henne med öppen hand mellan benen, varpå målsäganden föste bort hans hand. Efter hot om att ringa polisen avlägsnade sig männen.

Motivet att kränka sexuell läggning

Tingsrätten konstaterade inledningsvis att det genom utredningen var utrett att kvinnan utsatts för sexuellt ofredande. Motivet till detta var att kränka målsäganden för hennes sexuella läggning kopplad till hennes genomförda könsbyte.

Frågan var dock om det var 40-åringen som var gärningsmannen.

Ingen av vittnena hade med säkerhet kunna peka ut mannen som gärningsman utan uttryckt ”det lutar åt att det är han”. Samtidigt framgick av polisens anteckningar vid det inledande förhöret med målsäganden att det var samma person som spottat på kvinnans hustru som också ofredat henne själv. Vid förhandlingen var det dock utrett att det inte varit 40-åringen – utan den andre mannen – som spottat hustrun i ansiktet.

Ogillades av tingsrätten

Sammantaget ifrågasatte domstolen inte målsägandens utpekande av 40-åringen som gärningsman, men fann att ovanstående omständigheter hade ”sått så pass mycket tvivel hos rätten” att åklagaren inte kunde anses ha uppfyllt beviskravet att mot 40-åringens nekande ändå fälla honom. Åtalet ogillades därför.

Två ledamöter var dock skiljaktiga och ansåg att mannen skulle dömas. Dessa fann inte någon anledning till att kvinnan falskeligen skulle anklaga en helt okänd man för brott. Kvinnan hade samtidigt lämnat en trovärdig förklaring till att polisen vid det första förhöret med henne antecknat att det varit samme person som spottat hustrun i ansiktet och tagit målsäganden mellan benen, nämligen att det varit ett missförstånd i kommunikationen.

Mot bland annat den bakgrunden ansåg ledamöterna att 40-åringen skulle dömas.

Hovrätten fäller

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu går på de skiljaktigas mening och dömer mannen för sexuellt ofredande till 40 dagsböter á 50 kronor. Skadeståndet bestämdes också till 7 000 kronor. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.