Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Flicka hämnades på påstådd våldtäktsman – döms för mordförsök

Nyheter
Publicerad: 2020-09-28 14:23
Genrebild Foto: Johan Nilsson / TT /

En 17-årig kvinna döms till sluten ungdomsvård för att i en hämndaktion försökt ha ihjäl en man som hon påstod våldtog henne på en fest.
Kvinnan hade tagit kontakt med mannen på Instagram och uppgett sig för att vara en ”Sara från Linköping”, och därefter lurat honom att möta henne i Örebro.
Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att indiciebevisningen räcker.

En man berättade vid Örebro tingsrätt att han haft fest hemma hos sig och att en 15-årig flicka – som två år senare åtalades för mordförsök på mannen – varit där.

Kvällen slutade med att de hade sex. Under hösten kom han i kontakt med en person som kallade sig själv ”Sara” via Instagram och som påstod sig bo i Linköping. ”Sara” berättade att hon hade tänkt åka till Örebro den aktuella dagen och de bestämde sig för att träffas. När han parkerat på uppgjord plats såg han någon komma bakifrån bilen mot hans sidoruta. Han uppfattade att det var en kvinna och vevade ner.

Hugg i ansikte och bål

Efter att ha sett något i personens händer angrep hen honom omedelbart med hugg mot både ansiktet och bålen. Med hjälp av en kompis som satt i passagerarsätet lyckades de få bilen i rullning. Angriparen hängde dock kvar utanför bilen och försökte fortsätta att hugga honom. De lyckades ta sig därifrån och ringde SOS.

Den nu 17-åriga flickan förnekade att hon träffat målsägandena den aktuella dagen och att hon heller inte ville träffa dem. Hon berättade nämligen att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av dem båda under den ovannämnda festen.

IP-spårning

Genom den skriftliga och tekniska bevisningen var det emellertid klarlagt att 17-åringen lockat målsägandena till platsen där händelsen inträffade. Detta framgick bland annat av de spårningar som gjorts via IP-adresser samt de mastspårningar som gjorts av flickans telefon.

Däremot saknades det konkret bevisning som band 17-åringen till platsen. Bland annat därför ogillades åtalet.

Domen överklagades dock till Göta hovrätt som nu fäller 17-åringen för mordförsök på föraren.

Indiciebevisning

Hovrätten konstaterar inledningsvis att det inte lagts fram någon bevisning som direkt pekar ut flickan som gärningsperson. Åklagaren och målsäganden har i stället hänvisat till så kallade indiciebevisning, det vill säga indirekt bevisning.

Genom undersökningen av 17-åringens mobiltelefon framkom att två telefonnummer var kopplade till den. Av sms framgår att det via det första numret förekommit flera kontakter med målsäganden tillika föraren av bilen vid händelsen.

Meddelandena visar att ett möte avtalats kvällen den 23 november 2019 på den aktuella platsen i Örebro samt att mannens kompis och en väninna till ”Sara” också skulle vara med. Genom bland annat flickans mammas vittnesuppgifter är det samtidigt klarlagt att även det andra numret var aktivt och användes i flickans telefon.

Mamman vittne

Hovrätten anser det därmed visat att 17-åringen utgett sig för att vara en ung kvinna från Linköping som hette ”Sara” och genom att använda detta alias stämt träff med målsägandena.

Den centrala frågan är dock om det bevisats att 17-åringen var den som utövade våldet mot mannen och om utredningen utesluter en annan gärningsperson.

Flickans mamma ringde ett SOS-samtal bara minuter innan de angripna målsäganden gjorde det, och uppgav att hennes dotter lämnat hemmet en timme tidigare och att flickan ville ”ha hämnd” och döda de två killar som utsatt henne för våldtäkt.

I ett ytterligare SOS-samtal uppgav mamman att hon precis pratat med sin dotter och att denna då sagt: ”Det är för sent”.

Utom rimligt tvivel

En genomgång av basstationsmasterna som 17-åringens mobiltelefon varit uppkopplad mot den aktuella kvällen visade att telefonen vid 51 tillfällen kopplat upp sig mot en mast som ligger i nära anslutning till brottsplatsen.

Genom utredningen, inklusive innehållet i moderns larmsamtal tillsammans med de sökningar som flickan gjort på internet ovannämnda omständigheter är det därför ställt utom rimligt tvivel att det var den 17-åriga flickan som knivhögg mannen, och ingen annan.

Flera av knivhuggen riktades mot mannens hals och överkropp. Även om kniven inte träffat ett livsviktigt organ har det vid gärningsögonblicket funnits en konkret fara för mannens liv.

Planerat att döda

Genom de internetsökningar 17-åringen gjort på internet är det för hovrätten tydligt att hon planerat att döda mannen. Hon har vid gärningstillfället gått fram till bilens förarplats och omedelbart påbörjat angrepp, vilket innebär att hon agerat med beslutsamhet.

Hon döms således slutligen för mordförsök. För en vuxen person motsvarar straffvärdet sju år. Med beaktande av att flickan endast var 17 år när hon begick gärningen uppgår dock straffmätningsvärdet till två års fängelse. På grund sin ungdom bestäms dock påföljden till sluten ungdomsvård till ett och ett halvt år.

17-åringen ska dessutom betala 130 200 kronor i skadestånd till mannen. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se