Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Filmklipp och dna fäller 24-åring för våldtäkt

Nyheter
Publicerad: 2021-07-15 13:08
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

En 24-årig man döms för våldtäkt på en kvinna i en källartrappa.
Mannens version av händelsen övertygar ingen av underinstanserna, medan kvinnans berättelse får stöd bland annat av det filmklipp 24-åringen spelade in under våldtäkten och mannens dna som påträffades i kvinnans underliv.

När en kvinna och hennes kompis väntade på spårvagnen vid Valand började de prata med den 24-årige mannen. De tre gick på samma spårvagn och gick av tillsammans. Kompisen fortsatte hem till sig, varvid kvinnan och mannen började gå mot Guldhedsskolan.

Mannen åtalades senare vid Göteborgs tingsrätt för att ha tvingat kvinnan att ge honom oralsex och filmat detta med sin mobil samt tvingat henne till samlag.

Föste ner i källare

Enligt kvinnan hade mannen frågat henne om hon ville följa med på en fest. Efter att ha gått en stund upplevde hon det som att 24-åringen inte visste vart de var på väg eller vart den påstådda festen var. Han hade därefter föst nere henne till en källartrappa och tvingat henne till oralsexet.

24-åringen förnekade brott och menade att kvinnan hade velat ha sex med honom, och att det rört sig om en ”engångsgrej” för dem båda.

Övertygande och trovärdigt

Tingsrätten ansåg dock att kvinnan på ett övertygande och trovärdigt sätt hade berättat om händelsen. Hennes uppgifter fick även stöd av filmsekvensen, dna-analysen samt vad som framkom genom vittnesförhören och larmsamtalet till polisen om kvinnans sinnesstämning före och efter händelsen.

Den 24-årige mannen dömdes därför för våldtäkt till två och ett halvt års fängelse. Han skulle även betala 125 000 kronor jämte ränta i skadestånd.

Mannen överklagade till Hovrätten för Västra Sverige.

Mobilfilm

Liksom tingsrätten anser hovrätten att målsägandens uppgifter får stöd av den övriga utredningen i flera delar. Dessutom har 24-åringens uppgifter inte varit övertygande. Bland annat har mannen först efter beskedet om dna-undersökningen berättat om sitt försök till vaginalt samlag med kvinnan. Samtidigt motsägs hans beskrivning av händelseförloppet av innehållet i filmen, där det framgår att han agerade bestämt mot kvinnan.

Sammantaget anser hovrätten att kvinnans uppgifter ska ligga till grund för bedömningen. Det är därmed styrkt att 24-åringen gjort sig skyldig till våldtäkt. Tingsrättens dom fastställs i dess helhet. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se