Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fängelse för kvinna som pekade ut falsk älskarinna

Nyheter
Publicerad: 2019-10-24 13:56
Genrebild Foto: Pontus Lundahl / TT

En kvinna som anklagat en annan kvinna för ofredande och olaga förföljelse mot henne och hennes man visade sig själv ha skrivit ett stort antal falska brev och lappar.
Nu döms hon för falsk tillvitelse och bevisförvanskning till 14 månaders fängelse.

Under 2016 bodde den nu 36-åriga kvinnan med en man och deras gemensamma son i Malmö.

Under 2016 anmälde 36-åringen till polisen att en kvinna hade ofredat henne och sambon. Enligt vad 36-åringen uppgav bestod ofredandet i att en kvinna hade ringt till 36-åringen ett stort antal gånger och att de hade fått ett flertal brev och föremål. Hon berättade att telefonsamtalen från kvinnan hade börjat redan hösten 2015.
Hon uppgav senare för polisen att sambon trodde att den misstänkte var en kvinna som han hade haft en relation med.

”Skickat intima bilder”

I breven antydde brevskrivaren att hon hade haft en relation med 36-åringens sambo under tiden som 36-åringen gravid. Det framkom vidare i breven att brevskrivaren och sambon hade skickat intima bilder till varandra. Brevskrivaren påstod att mannen inte älskade sin kvinna och att han bara var tillsammans med henne eftersom hon var gravid samt att han skulle lämna henne om han fick syn på brevskrivaren. Brevskrivaren påstod också att hon kände till polisanmälningarna.

I september 2016 hårdnade tonen i breven och det uttalades mer eller mindre tydligt att 36-åringen skulle skadas eller dödas om inte sambon lämnade henne och att hon skulle få betala för vad hennes sambo hade gjort mot brevskrivaren. 36-åringen anmälde den påstådda brevskrivaren vid totalt åtta tillfällen för olaga hot som hade framförts i breven.

Åklagare beslutade att den misstänkta kvinnan skulle hämtas till förhör.

Häktades för olaga förföljelse

Den 30 september 2016 beslutade tingsrätten att häkta kvinnan så som på sannolika skäl misstänkt för olaga förföljelse och åklagaren fick tillstånd att meddela beslut om restriktioner.

Brevskörden som kvinnan hade lämnat in till polisen sorterades och fotograferades. Det rörde sig om cirka 100 brev.

När brevens innehåll jämfördes med andra omständigheter i utredningen blev det dock tydligt att det bara fanns en person som kunde ha skrivit breven och att man i utredningen hade fått allt om bakfoten. Det visade sig nämligen att vissa brev innehöll detaljer som endast samboparet kunde känna till. Förhör hölls därför med samboparet vilket ledde till att 36-åringen delgavs misstanke om brott och att hon blev anhållen.

Släpptes fri

I samband med det hävde åklagare häktningsbeslutet beträffande den andra kvinnan som då hade varit frihetsberövad under nästan en vecka och hon hade varit belagd med restriktioner.

36-åringen nekade till anklagelserna och hävdade att det trots allt var den andra kvinnan som låg bakom förföljelsen.

Malmö tingsrätt ansåg dock det styrkt att 36-åringen skrivit de brev som hon lämnat in till polisen. Det var alltså fråga om osanna uppgifter och hon hade med uppsåt sanningslöst beskyllt kvinnan för att begått brottslig gärning. Därför skulle hon dömas för falsk tillvitelse. Tingsrätten stödde sig bland annat på att flera av breven innehåller uppgifter som rimligen ingen annan än samboparet kunnat känna till. För tingsrätten framstår det som mycket märkligt att den som skrivit breven till exempel känner till att det inte är mannen i förhållandet som gjort polisanmälningarna.

Fabricerat breven

Tingsrätten ansåg slutligen att det är styrkt att 36-åringen fabricerat breven och lämnat in dessa samt olika föremål till polisen med uppsåt att den utpekade kvinnan skulle bli fälld till ansvar för brott trots att hon var oskyldig. Hon fälldes därför för bevisförvanskning.

Kvinnan dömdes till fängelse i ett år och två månader.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer nu domslutet. Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning att brottslighetens samlade straffvärde motsvarar fängelse i ett år och två månader och att det inte finns skäl att vid straffmätningen frångå straffvärdet. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se