Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ett år efter vapenstölden – utredning pågår men vapnen är borta

Nyheter
Publicerad: 2020-11-17 09:40
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det har gått ett år sedan Dagens Juridik avslöjade att ett flertal Glock-pistoler stulits – inne på Regeringskansliet
Ännu har ingen åtalats för stölden, men förundersökningen pågår alltjämt.
Den man som greps men släpptes på fri fot efter ett dygn är enligt åklagaren fortfarande misstänkt.
Och de stulna vapnen är fortfarande borta.

Nyheten slog ner som en bomb. Dagens Juridik kunde i november förra året avslöja att det skett flera stölder av vapen – inne på Regeringskansliet. Det handlade om sammanlagt ett tiotal Glock-pistoler samt ammunition som förvarats inne i ett vapenrum – extravapen avsedda att användas av Regeringskansliets skyddsvakter vid ett förhöjt hot – till exempel ett terrorattentat.

Flera tillfällen

Ansvariga för vapnen var Securitas, som har i uppdrag att sköta säkerheten i Regeringskansliet.
Stölderna skedde, enligt Dagens Juridiks uppgifter, vid flera olika tillfällen, minst tre under förra året, och sammanlagt handlar det om runt tio Glock-pistoler som försvunnit – och som inte återfunnits.
Dagens Juridik har kunde också berätta om att det fanns stora brister i säkerheten – bland annat om en kamera i vapenrummet – som inte spelar in.

En person misstänkt

Den sista kända stölden inträffade, och anmäldes, en vecka efter att Dagens Juridik avslöjat vapenstölderna. För den stölden greps och anhölls en man som arbetade som skyddsvakt anställd av Securitas, misstänkt för grovt vapenbrott och stöld.
Men han släpptes senare på fri fot, och har hela tiden nekat till anklagelserna. Han är dock fortfarande formellt misstänkt i målet.

Faksimil.

Förundersökningen avseende stölderna leds av åklagare Lucas Eriksson.
Han har tre gånger under året, senast i slutet på september, fått förfrågningar från tingsrätten om vad som händer i målet – och helt kort svarat rätten att ”Förundersökning pågår alltjämt. Oklart när den kan vara klar.”
Till Dagens Juridik säger han att det inte finns så mycket att säga.
– Jag har några grejer till som ska göras innan jag fattar beslut om åtal. Jag kan inte säga någon tidsram, men jag har gett direktiv till polisen. I övrigt har jag inget att säga.

”Fruktansvärt!

Ansvarig utredare hos polisen är Lars Andersson.
– Det finns inget nytt att berätta, men den person som varit misstänkt är fortfarande misstänkt, säger han.
Det har gått ett år nu, hur ser prognosen ut?
– Inga kommentarer. Jag vill inte berätta vad vi gör eller vad vi har.

Den misstänkte mannen fick i samband med gripandet en offentligt försvarare, Fedja Ziga.
Han säger till Dagens Juridik att han tycker det är ”fruktansvärt” att utredningen tar så lång tid, och att hans klient fortfarande är misstänkt.
– Han har inte kontaktats av polis eller åklagare sedan i januari. Jag har påtalat det flera gånger får åklagaren men inget händer.

Securitas fick efter stölderna en ”tillfällig förlängning” av uppdraget att sköta bevakningen av Regeringskansliet. En ny upphandling förbereds just nu och kommer annonseras ”framöver”.


Dela sidan:
Skriv ut: