Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dagens Juridik avslöjar: Vapenstölden: ”Kameran i vapenrummet spelar inte in”

Nyheter
Publicerad: 2019-12-16 09:00
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Dagens Juridik kunde för drygt en månad sedan avslöja att ett flertal Glock-pistoler stulits inne från Regeringskansliet.
Nu kan vi avslöja flera nya uppgifter.
Vapnen förvarades i ett låst skåp, dit man behöver både kod och nyckel.
Skåpet står i ett rum – i vilket det finns en övervakningskamera – men kameran spelar inte in.
– Sitter det ingen och kollar på tv-monitorn är det fritt fram, säger en källa med insyn i utredningen.

Sammanlagt har minst sju pistoler, och flera hundra patroner, stulits inne från Regeringskansliet. Vapnen tillhör Securitas skyddsvakter, som har bevakningsuppdraget för Regeringskansliet.

Den första kända stölden upptäcktes och polisanmäldes i april i år. Då saknades en Glock-pistol. En förundersökning inleddes, men lades ner efter bara ett par veckor, och har ännu inte återupptagits.

Skyddsvakt greps – men försattes på fri fot

Den andra stölden anmäldes den 25 oktober, och då var det minst fem Glock-pistoler som stals, och hundratals patroner. Dagens Juridik avslöjade stölden den 14 november – men trots det kunde en tredje stöld ske två veckor senare.
Natten mellan den 29 och 30 november försvann ytterligare en pistol. På kvällen den 30:e greps en av Securitas skyddsvakter, en man i 30-årsåldern, misstänkt för stöld och grovt vapenbrott men släpptes på fri fot ett par dagar senare. Misstankarna mot honom kvarstår, men har enligt åklagare Lucas Eriksson försvagats.

Vapnen som stals vid alla de tre stölderna är samtliga så kallade extra-vapen, tänkta att användas vid en förhöjd hotnivå, som vid exempelvis ett terrorhot eller pågående terrorattentat.

Nycklarna lämnas obevakade
Foto: AP

De förvaras i ett låst vapenskåp, inne i ett ”utrustningsrum”, och för att ta sig in i skåpet krävs en kod. Inne i vapenskåpet förvaras varje enskilt vapen i ett låst fack, och nycklarna, som är olika för varje fack, förvaras på en annan plats – och måste kvitteras ut, uppger en källa med insyn i utredningen för Dagens Juridik.

– Problemet är att platsen där nycklarna förvaras ofta är obevakad, det är inte alltid det finns personal där, säger källan.
– Så vem som helst som känner till rutinerna kan ta en eller flera nycklar, och plocka ut pistoler. Eller ta med sig en eller flera nycklar och kopiera dem.

Rummet är kameraövervakat

Polisens utredare Carola Pettersson uppgav i slutet på förra veckan att polisen går igenom ett ”omfattande” kameraövervakningsmaterial.

Dagens Juridik kan nu avslöja att det finns en övervakningskamera inne i det rum där vapenskåpet med pistolerna står.
– Men kameran spelar inte in. Den skickar bilderna till en skärm – och om ingen sitter vid skärmen och ser vad som händer, ja då kan det ju inte upptäckas, säger en källa.

Foto: TT

Bilderna polisen granskar är istället från andra kameror inne på och runt Regeringskansliet, enligt Dagens Juridiks uppgiftslämnare.

Lång tidsperiod

Vad gäller den senaste stölden, den i slutet på november, så rör det sig om en relativt kort tid när den kan ha skett, uppger utredaren Carola Pettersson för Dagens Juridik.
Men vad gäller de andra två stölderna är det värre.

När stölden som anmäldes i april upptäcktes hade det gått 5-6 månader sedan senaste inventeringen. Och vad gäller stölden som anmäldes i oktober så hade det enligt källan gått ”flera månader” sedan man inventerade i vapenskåpet.

Polisen går nu igenom samtliga loggar, för att se vilka personer, med tillgång och kännedom om rutinerna som varit inne i Regeringskansliet under den perioden.
– Det är ett analysarbete, och också inre spaning, som pågår, säger Carola Pettersson.

Närmare 70 personer undersöks

Enligt Dagens Juridiks källa rör det sig om ett rätt stort antal, närmare sjuttio skyddsvakter som någon gång under perioden då stölden som anmäldes i oktober kan ha skett använt sitt passerkort.

– Man hoppas ju att det är en eller två personer tillsammans som gjort samtliga de här stölderna, så att det inte är flera olika – det vore ännu allvarligare, säger Carola Pettersson, som utreder stölderna.

Dagens Juridik har flera gånger varit i kontakt med Securitas vd Joachim Källsholm som inte vill kommentera stölderna.


Dela sidan:
Skriv ut: