Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Domstolsverket kampanjar för ”opolitiska” nämndemän

Nyheter
Publicerad: 2023-03-17 09:55
Foto: Henrik Montgomery/ TT /

Regeringen har gett Domstolsverket i uppdrag att kampanja inför årets nämndemannaval.
Nu uppmanar myndigheten de politiska partierna att rekrytera brett – och inte låsa sig vid partimedlemskap.
– Nämndemännen nomineras av de politiska partierna, men uppdraget är opolitiskt. Det ligger ett ansvar på politikerna att säkra att de rekryterar brett och att det inte är ett hinder att den som är intresserad av uppdraget inte är partimedlem, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.

Under året ska flera tusen nämndemän väljas får kommande mandatperiod, som sträcker sig mellan 2024-2027.

På uppdrag av regeringen kampanjar nu Domstolsverket i syfte att att informera de politiska partierna om vikten av en mer allsidig rekrytering. Förhoppningen är att fler nämndemän än tidigare ska rekryteras utanför partipolitiken.

”Alla vill inte vara medlem i ett parti”

Enligt Thomas Rolén finns stort intresse för nämndemannaskapet – men kravet på partimedlemskap kan uppfattas som en begränsning.

– Det finns personer som gärna vill bli nämndemän men inte vara medlem i ett politiskt parti. Om det vittnar många som hör av sig till oss. Om vi ska komma framåt i frågan måste partierna vara villiga att släppa kravet på partimedlemskap och politiskt engagemang för att nominera nämndemän, säger Thomas Rolén.

– Uppdraget som nämndemän är just nu väldigt aktuellt. Domstolarna behöver lämpliga personer med olika bakgrund och i olika åldrar, och de behöver fler yngre. Många av dagens nämndemän vittnar om att uppdraget är meningsfullt och spännande. Här finns ett gyllene tillfälle för den som vill göra en samhällsinsats och få insyn i hur domstolarna fungerar.

I går skrev Thomas Rolén en krönika i Dagens Juridik angående bland annat ”Snippadomen” och nämndemän.


Dela sidan:
Skriv ut: