Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Döms till fängelse för att ha drivit Flugsvamp 2.0

Nyheter
Publicerad: 2022-06-20 10:11
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Hovrätten ändrar tingsrättens delvis friande dom och fäller en man för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Det är bevisat att mannen ensamt har administrerat och varit ansvarig för narkotikamarkandsplatsen Flugsvamp 2.0, från vilken stora mängder narkotika har sålts.
Påföljden bestäms till elva år och åtta månaders fängelse.

Fyra män mellan 27 och 33 år gamla åtalades i Stockholms tingsrätt för att ha varit inblandade i en omfattande narkotikahärva på Darknet. En av dem, en 28-årig man åtalades för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott för att ha administrerat och ansvarat för en narkotikahandelssajt som kallas Flugsvamp 2.0. På sajten såldes narkotika, oklassade läkemedel och dopningsmedel. Under 2018 hade sajten runt 17 000 köparkonton.

28-åringen erkände att han sålt narkotika via Darknet, vilket fick stöd av utredningen och han dömdes därför av rätten för grovt narkotikabrott.

Kunde inte knytas

Rörande frågan om mannen administrerat och ansvarat för marknadsplatsen Flugsvamp 2.0 ansåg domstolen att det fanns en del omständigheter som talade för att han haft den positionen, bland annat att han vid upprepade tillfällen hanterat medel från den. Det hade däremot inte framkommit något kring driften av marknadsplatsen och hanteringen av vinsten den genererat som visade att den administrerats av en och samma person.

28-åringen kunde heller inte knytas till sajtens administratörskonton eller den dagliga driften, genom exempelvis godkännande av nya användare och bokföring av bitcoinutbetalningar från marknadsplatsen.

Domstolen ansåg att även om 28-åringen kunde knytas till marknadsplatsen gick det inte att dra slutsatsen att han administrerat och ansvarat för den. Det gick dessutom inte att utesluta andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än de åklagaren lagt fram.

Tingsrättens dom överklagades

Sammantaget friades mannen för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och dopningsbrott. Däremot dömdes han för narkotikabrott, både av normalgraden och grovt brott, samt urkundsförfalskning till fängelse i ett år och tio månader. De tre övriga tilltalade som åtalats för bland annat penningtvättbrott frikändes helt.

Domen överklagades till Svea hovrätt, som väljer att gå på åklagarens linje.

Efter huvudförhandlingen i tingsrätten kompletterade åklagaren förundersökningen genom att anlita ett analysföretag för att ta fram destinationen avseende vissa bitcointransaktioner. Analysen visar att överföringarna har gått till tre konton som tillhör 28-åringen. Det har även framkommit att bitcoin som kommer från marknadsplatsen vid ett stort antal tillfällen och till mycket stora värden har satts in på den åtalade mannens konton eller på annat sätt hanterats av honom.

Även vissa textanalyser presenterades av åklagaren, där Flugsvamp-administratörens ordval jämfördes med en Flashbackanvändares sätt att skriva. Något som stod ut var att de aktuella användarna genomgående skrev fel på vissa förkortningar samt att de använde ordet ”shjyst”.

Är bevisat

Vid en samlad bedömning finner hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att det är bevisat att det är den åtalade mannen som ensam har varit administratör och ansvarig för marknadsplatsen.

Domstolen dömer mannen för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, dopningsbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel. Han döms även för grovt penningtvättsbrott och det grova narkotikabrott som tingsrätten har dömt honom för.

Brottslighetens samlade straffvärde uppgår till tolv års fängelse. Fängelsestraffets längd ska dock reduceras med fyra månader som mannen har varit häktad med restriktioner, och han ska därför dömas till fängelse i elva år och åtta månader. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Karl Engstrand

Dela sidan:
Skriv ut: