Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dömd efter skolslagsmål frias av oenig rätt – utredning otillräcklig

Nyheter
Publicerad: 2019-10-24 07:08
Genrebild Foto: Jessica Gow / TT

Den 15-åriga flickan dömdes för misshandel – men frias nu av Hovrätten för Västra Sverige.
Tingsrätten ansåg att flickan kunde pekas ut som en av två flickor som misshandlat en annan ung flicka i samband med ett bråk ett år tidigare.

Hovrätten påpekar nu att utpekandet gjorts av personer som inte hörts i rätten – och bevisningen anses därmed otillräcklig.

Efter ett bråk mellan flera unga flickor vid en skola i Västsverige i september 2018 åtalades en 15-årig flicka för misshandel vid Alingsås tingsrätt. Enligt åtalet ska 15-åringen ha utfört misshandeln tillsammans med en annan underårig flicka – som dock inte kunde åtalas eftersom hon inte var straffmyndig vid tidpunkten för händelsen.

Tog struptag

Vid huvudförhandlingen i tingsrätten berättade den misshandlade flickan att hon var på väg till sin sista lektion den aktuella dagen, när tre personer ropade på henne. Av dessa tre var hon sedan tidigare endast bekant med den icke-straffmyndiga flickan.

Flickorna påstod att hon kallat 15-åringen för ”hora och fula saker” i ett sociala medie-format kallat ”Live”. 15-åringen ska sedan ha puttat målsäganden mot en mur, tagit struptag kring hennes hals och ”knäat” henne mot ögat. Även den flicka hon var bekant med sedan tidigare slog flera slag mot hennes ansikte. Misshandeln avbröts sedan av att hennes väninna drog bort henne från platsen. Tillsammans gick de till rektorn som ringde hennes föräldrar, som sedan tog henne till sjukhus.

Icke straffmyndig medgav

15-åringen nekade dock till anklagelserna och menade att hon varken varit på målsägandens skola den aktuella dagen eller visste något om bakgrunden till händelsen. Även den icke-straffmyndiga flickan som var med på platsen förnekade att 15-åringen deltagit i misshandeln. Hon påstod istället att hon ensam konfronterat och gett sig på målsäganden.

Å andra sidan berättade målsägandens väninna, som alltså bevittnade händelsen, att hur hon var helt säker på att båda flickorna utfört misshandeln. Även rektorn hördes i målet och uppgav att han tillsammans med målsägandens vänner på plats ”tog hjälp av internet” för att identifiera flickorna som slagits. Vid förhandlingen i tingsrätten kunde han dock inte säkert peka ut 15-åringen som deltagande.

Kunde peka ut

Enligt tingsrätten hade målsäganden berättat om vad hon upplevt på ett balanserat sätt utan intryck av att vilja överdriva, eller svartmåla någon. Hennes uppgifter ansågs vidare ha stöd i det som övriga vittnen berättat. Trots att ingen person som var närvarande vid misshandeln kunnat peka ut 15-åringen som deltagande i misshandeln, beaktade tingsrätten att flera av varandra till synes oberoende personer i efterhand kunnat peka ut flickan – bland annat med hjälp av sociala medier. Tingsrätten påpekade även att både målsäganden och hennes väninna kunde peka ut 15-åringen i förhandlingssalen, trots att ingen av dem kände henne sedan tidigare.

Dömdes i tingsrätten

Sammantaget ansåg tingsrätten att omständigheterna innebar att åtalet mot 15-åringen var styrkt i sin helhet – och hon dömdes till 35 timmars ungdomstjänst. Målsäganden tillerkändes även 15 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten för Västra Sverige har nu prövat målet – och gör en annan bedömning än underinstansen.

Inte hörts i rätten

Hovrätten konstaterar att utredningen visserligen visat att misshandeln begicks av två personer – men anser samtidigt att bevisningen inte håller för att döma 15-åringen för detta. Hovrätten beaktar nämligen att utpekandet av 15-åringen huvudsakligen skett av personer som inte hörts i rätten, och som endast i efterhand förmedlat 15-åringens identitet till målsäganden själv, hennes väninna samt till rektorn. Att målsäganden sedan i rättssalen kunnat peka ut den åtalade anses ha ett lågt bevisvärde – som dessutom minskas ytterligare då det föregåtts av efterforskningar på sociala medier.

Två skiljaktiga

Sammantaget anser hovrätten därmed inte att bevisningen räcker för fällande dom – och åtalet ogillas.

Två hovrättsråd är dock skiljaktiga, och vill fastställa tingsrättens dom. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Anna Ekdahl
red@dagensjuridik.se