Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Botox-läkare” döms för osant intygande – måste betala halv miljon

Nyheter
Publicerad: 2021-04-16 09:37
Foto: Jacquelyn Martin/AP

En läkare döms för att ha utfärdat 14 osanna recept för botox.
Mannen har angett att förskrivningarna, som inte var medicinskt motiverade, omfattades av högkostnadsskyddet vilket inneburit skada för det svenska välfärdssystemet.
Han måste nu betala nästan 580 000 kronor i skadestånd till de drabbade regionerna.

En 59-årig läkare åtalades vid Hudiksvalls tingsrätt för att under nästan ett års tid mellan augusti 2017 och juni 2018 ha utfärdat totalt 14 osanna elektroniska recept för botulinumtoxin, även kallat ”botox”.
Enligt åklagaren hade läkaren angett att preparaten skulle omfattas av högkostnadsskydd trots att det inte stämde. Förskrivningarna hade dessutom inte varit medicinskt motiverade, vilket för åklagaren innebar att 59-åringen hade missbrukat sitt förtroende som läkare.

Läkaren invände och uppgav att samtliga förskrivningar hade varit medicinskt motiverade och att det varit fråga om förnyelse av recept för patienter som han journalfört på sin egen klinik. Mannen förnekade även att han känt till att patienterna hade högkostnadsskydd eller vad preparaten hade kostat.

Aldrig botox i primärvård

Den dåvarande chefsöverläkare i regionen berättade i sitt vittnesmål vid tingsrätten att han hade uppmärksammat utskrivningarna och reagerat på dem eftersom botox aldrig skrivs ut i primärvård. Det är vidare ett preparat omgärdat av många restriktioner som kräver specialiserade kunskaper. Enligt hans uppfattning mötte de aktuella förskrivningarna inte de krav som finns på utskrivning av preparat.

Mot bakgrund av omständigheterna i fallet samt hörda vittnen är det enligt tingsrätten otänkbart att den 59-årige läkaren haft medicinska skäl att skriva ut botoxpreparaten, detta med hänsyn bland annat till mängden.

Samtidigt har preparaten hämtats ut på samma apotek som en bekant till 59-åringen driver söder om Stockholm, trots att patienterna varit skrivna i Stockholm och i Uppsala.

14 fall

Sammanfattningsvis bedömer domstolen att 59-åringen gjort sig skyldig till 14 fall av osant intygande. Med tanke på att mannen missbrukat sin ställning och det förtroende han haft som läkare att skriva ut läkemedel samt då det varit fråga om ett missbruk av det svenska välfärdssystemet bedömas brotten som grova.

Påföljden bestäms till villkorlig dom och 30 dagsböter om 200 kronor. Läkaren åläggs även betala skadestånd till Region Stockholm med 433 093 kronor plus ränta och till Region Uppsala med 146 678 kronor plus ränta. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se