Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bodström: ”Ask börjar bli allt mer desperat”

Debatt
Publicerad: 2009-12-16 09:56

REPLIK Thomas Bodström står fast vid att Stockholmsprogrammet är ett ”stort misslyckande” från Beatrice Asks sida.

Jag har kritiserat Beatrice Ask för det mycket klena resultatet som innebär att Stockholmsprogrammet inte ens når upp till Europakonventionens miniminivå. I flera EU-länder får brottsmisstänkta inte ha advokat närvarande vid polisförhör, och i många länder måste man själv betala för advokat.

Som ordförandeland har Sverige haft stora möjligheter att påverka utvecklingen i dessa viktiga frågor.

Jag kan bara konstatera att regeringen hade en alldeles för låg ambitionsnivå då de inte ens försökt att spänna bågen när det gäller att nå upp till kraven för mänskliga rättigheter. Det är ett stort misslyckande från Beatrice Asks sida och jag står för det påståendet.

Ask börjar bli allt mer desperat när hon påstår att jag har fel. Sanningen är att det är Ask själv som försöker lura medborgarna. Hon hänvisar till en skrivning i Stockholmsprogrammet. Den hänvisar i sin tur till en ”färdplan” om processuella rättighet.

Alla som har minsta kunskap om hur EU fungerar, vet att i en färdplan stoppar man in allt som man inte har lyckats komma överens om. Det är därför det inte finns några tidsplaner i färdplanen.

Vi vet nu alla att det inte finns med i Stockholmsprogrammet någon rätt till advokat för allvarliga brott, något som är ett minimum när det gäller rättssäkerhet. Det vore därför hederligt om du erkänner att Stockholmsprogrammet är ett misslyckande.

Thomas Bodström

Läs också
Beatrice Ask: ”Bodström sprider lögner”
Bodström: ”Sverige måste stå upp för sitt rättsliga system”

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: