Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bakläxa för tingsrätten – man dömdes för ”fel” misshandel

Nyheter
Publicerad: 2020-09-09 13:40

En kvinna beskrev i förhör om hur hon blivit misshandlad av sin exman och fått motta slag med en träpåk.
Det var också detta tillhygge som preciserades i gärningsbeskrivningen.
60-åringen dömdes dock för misshandeln utifrån uppgifter om att kvinnan blivit slagen med ett järnrör, vilket avsåg en annan händelse.
Målet återförvisas nu på grund av rättegångsfel.

En 60-årig man var gift med en kvinna under många år men skilde sig senare. Den aktuella dagen uppstod ett bråk mellan ex-makarna.

Enligt kvinnan kallade ex-maken henne för nedsättande ord, varpå hon gav honom ”en rak höger”. Därefter var hennes minnesbilder luddiga.

Enligt utdrag från polisförhör hade kvinnan sagt att 60-åringen därefter sprungit och hämtat ett järnrör samtidigt som han sagt ”nu ska du få, en gång för alla…” Han slog henne först i pannan med järnröret och därefter två gånger i nacken.

Diffusa minnesbilder

På grund av de diffusa minnesbilderna kommenterade kvinnan sina vittnesuppgifter och sa att hon inte var helt säker på att det var så det gått till.

Vid Halmstad tingsrätt uppgav kvinnan att hon inte var helt säker på om 60-åringen slagit henne med en träpåk mot tinningen eller om det hon berättat för polisen stämde helt och hållet. Hon mindes inte om det var slag med knytnävar eller något tillhygge.

Tingsrätten ansåg att den skriftliga bevisningen i form av fotografier, journalanteckningar och rättsintyg gav ett mycket starkt åt vad kvinnan berättat i polisförhören och vid de läkarkontakter hon hade i samband med att polisanmälan togs upp.

Upprepat våld

Vid förhör berättade nämligen kvinnan om upprepat våld med knytnävar och en träpåk och hon – i syfte att tona ner skadorna hennes exman utsatt henne för – berättat om detta på ett uppenbart bagatelliserande sätt.

Sådana var tingsrättens slutsatser. 60-åringen dömdes för misshandel av normalgraden till ett års fängelse.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige.

Av tingsrättens domskäl framgår att misshandelsåtalet mot 60-åringen ansågs styrkt baserat bland annat på uppgifter som målsäganden lämnat i polisförhör.

I domskälen citerad tingsrätten uppgifter som kvinnan lämnat i polisförhören och som hon ställdes mot under förhöret vid tingsrätten.

Annan händelse

Emellertid står det numera klart, skriver hovrätten, att vissa av dessa uppgifter avsåg ett händelseförlopp där kvinnan fått motta slag med järnrör – och inte en träpåk – som rörde ett annat misstänkt brottstillfälle än den åtalade gärningen.

Såvitt hovrätten kan se har tingsrätten inte uppmärksammat eller undanröjt dessa oklarheter. Det föreligger därför rättegångsfel av sådant slag som kan antas ha inverkat på målets utgång och som inte utan väsentlig olägenhet kan avhjälpas i hovrätten.

Rätten undanröjer därför tingsrättens dom och återförvisar målet för fortsatt behandling. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.