Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Både åklagaren och mamman överklagar domen i ”Lilla hjärtat”-målet

Nyheter
Publicerad: 2020-08-28 09:47
Kammaråklagare Anna Lander Foto: Henrik Montgomery

Mamman friades från mord, men dömdes till fängelse för vållande till annans död efter att hennes treåriga dotter hittats död, gömd under sängen.
Nu överklagar åklagaren domen.
– Jag anser att tingsrätten har gjort en felaktig värdering av den åberopade bevisningen, säger åklagare Anna Lander.
Under fredagen överklagade även mamman domen.

Fallet med den lilla flickan har fått stor uppmärksamhet, efter att Dagens Nyheter granskat ärendet, där kammarrätten gick mot socialnämnden bedömning och lämnade flickan till hennes biologiska föräldrar, trots en historia av missbruk och våld.
I Dagens Juridik skrev Ulrika Rogland en krönika om fallet.

Trubbigt våld

Tio månader efter att flickan lämnats till de biologiska föräldrarna hittades treåringen i januari i år död i deras lägenhet. Föräldrarna greps, och häktades, misstänkta för grovt vållande till annans död. Flickans pappa avled på häktet, och utredningen mot honom lades ner, men flickans mamma åtalades för mord.

Kammaråklagare Anna Lander skrev i stämningsansökan att mamman, tillsammans med ”annan”, dödat flickan med trubbigt våld ”vilket orsakat flertalet skador bl.a. inre skador i huvudet och yttre skador på bland annat. huvudet, ryggen, höger arm samt båda benen.”

Drogade flickan

Mamman hade också, enligt åklagaren försatt flickan i ett tillstånd av vanmakt genom att ge henne flera narkotikapreparat ”vilket innebar att hon hamnade i ett tillstånd av nedsatt medvetande och brist på kroppslig kontroll.”
Tillsammans med det utövade våldet har detta lett till att flickan avled.

Dömdes

Den 6 augusti dömdes mamman till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död.

Åklagaren begär nu att hovrätten ändrar tingsrättens dom i enlighet med åtalet och döma mamman för i första hand mord på dottern född 2016 och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Hon yrkar också att hovrätten ska döma henne för synnerligen grov misshandel i två fall av dottern född 2016 och av sonen född 2019.

Åklagaren har även yrkat att mamman ska dömas för brott mot griftefrid.

”Berövat sin dotter livet”

– Jag överklagar domen eftersom jag anser att tingsrätten har gjort en felaktig värdering av den åberopade bevisningen. Händelsen rörande flickans död utspelade sig på en begränsad yta i en lyhörd lägenhet och under ett utdraget tidsförlopp. Mamman var under denna tid i bostaden. En vårdnadshavare har en skyldighet att ingripa och skydda sitt barn från att inte utsättas för våld eller förgiftning. Jag anser att jag under huvudförhandlingen i tingsrätten kunde visa att mamman inte fullgjorde denna skyldighet. Hon har underlåtit att omgående ta dottern till sjukhus eller att tillkalla sjukvårdspersonal. Jag menar därför att hon berövat sin dotter livet på ett sätt som ska rubriceras som mord i enlighet med mitt förstahandsyrkande, förklarar kammaråklagare Anna Lander vid Åklagarkammaren i Norrköping.

– Mamman befann i lägenheten och måste ha känt till flickans allvarliga tillstånd. Hon har därför också förstått att flickan avled och att hon därefter lindades in samt placerades under en säng. Jag menar därför att mamman varit delaktig på ett sätt som gör att hon ska dömas även för brott mot griftefrid, säger kammaråklagare Anna Lander.

Under fredagen överklagade också mamman domen. Enligt SR vill hon bli frikänd på flera punkter, och yrkar att straffet  inte ska vara frihetsberövande, alternativt ett kortare fängelsestraff.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.