Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Attackerade ambulanspersonal med kniv – döms till fängelse

Nyheter
Publicerad: 2023-05-10 10:02
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

En kvinna döms till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov misshandel mot två ambulanssjukvårdare som kom för att hjälp henne men som i stället blev attackerade med knivar.

Den aktuell dagen kallades ambulans till adressen i Ängelholm. Det var ett så kallat prio ett ärende med möjlig suicidrisk. Två ambulanssköterskor kom till platsen med ambulansen. De tog sig in i lägenheten och hittade kvinnan i sovrummet. Under tiden ambulanspersonalen var i lägenheten hämtade kvinnan två köksknivar.

Om vad som hände därefter går parternas uppgifter isär.

En kniv i varje hand

Sköterskorna uppgav att de hittade kvinnan liggande på golvet i sitt sovrum och kontrollerade om hon var medvetslös vilket hon inte var. Efter att de lagt kvinnan på sängen dök hennes föräldrar upp. När en av sköterskorna gick ut till den andre i hallen kom plötsligt kvinnan rusande ut i köket och tag upp en kniv i vardera handen. Kvinnan gjorde en utfallande rörelse med en kniv mot ena sköterskan och sedan mot den andres mage men den sköterskan hann hoppa undan. En av sköterskorna lyckades tillsammans med kvinnans pappa bända loss knivarna är kvinnans händer. Båda sköterskorna klarade sig utan fysiska skador.

”Ingen avsikt”

Kvinnan påstod att en av sköterskorna sagt att hon skulle ”sluta spela” och att det fick kvinnan att se rött och gå till attack. Alla svek hon uppgav sig ha upplevt genom åren från psykiatrin och all orättvis behandling hon påstår att hon utsatts för kom fram. Kvinnan hävdade att hon inte stod särskilt nära ambulanspersonalen med sina knivar och att hon inte hade någon avsikt att rikta knivarna mot ambulanspersonalen. Hon hämtade dem för att ta sitt liv.

Helsingborgs tingsrätt konstaterar att ambulanssköterskornas berättelser är sammanhängande och detaljerade. Deras utsagor har framstått som återhållsamma och har inte gett uttryck för att vara överdrivna eller motsägelsefulla. Deras utsagor  framstår enligt tingsrättens mening som trovärdiga och de uppgifter som de har lämnat som tillförlitliga. Deras respektive berättelser är också väl förenliga med varandras.

Sammantaget är det därför tingsrättens bedömning att målsägandenas berättelser får sådant stöd i den övriga utredningen att det är dessa som ska läggas till grund för bedömningen.

Fängelse

Enligt tingsrättens bedömning finns det tillräckligt stöd i utredningen för att säga att det fanns en beaktansvärd risk för att kvinnans svepning med kniven skulle leda till ett fullbordat misshandelsbrott. Frågan är då om hon haft uppsåt till den åtalade gärningen. Sammantaget anser tingsrätten det visat att kvinnan hade uppsåt att skada en av sköterskorna med kniven. Om kniven hade träffat sköterskan hade den träffat i magtrakten. Misshandel som sker med kniv på nära håll leder ofta till svår kroppsskada. Det är tingsrättens bedömning att brottet om det hade fullbordats på skäl åklagaren har angett skulle ha bedömts som grov misshandel. Kvinnan ska därför dömas för försök till grov misshandel i enlighet med åklagarens gärningsbeskrivning. Hon döms också för grovt olaga hot mot båda sköterskorna.

Påföljden bestäms till 1 år och 2 månaders fängelse. Hon ska betala skadestånd till ena sköterskan med 20 000 kronor och 12 000 kronor till den andra. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: