Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Antalet anmälda hatbrott fortsätter öka

Nyheter
Publicerad: 2019-10-31 08:59
Foto: Johan Nilsson / TT

Antalet polisanmälda hatbrott uppgick förra året till drygt sju tusen.
Det är en ökning med 29 procent sedan 2013.
Samtidigt direktavskrivs nästan varannan anmälan av Polisen och lägg ned utan någon utredning.
Det visar en dagsfärsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Undersökningen visar att 69 procent av alla polisanmälda hatbrott under förra året hade någon form av rasistiskt eller främlingsfientligt motiv.

Sexuell läggning identifierades som motiv i 11 procent av anmälningarna, medan det islamofobiska motivet utgjorde 8 procent av samtliga anmälda brott med hatbrottsmotiv.

– Ökningen av antalet brott med identifierat hatbrottsmotiv 2018 består till största delen av en ökning av polisanmälningar som rör hets mot folkgrupp. En stor del av anmälningarna är ett resultat av olika aktörers arbete med att uppmärksamma hatbrott på nätet, säger Nina Forselius, utredare på Brå.

Brott utan fysisk målsägande ökar kraftigt

Enligt Brottsförebyggande rådet är ökningen av det totala antalet polisanmälda hatbrott en konsekvens av fler hatbrott som saknar en fysisk målsägande anmäls.

En knapp tredjedel av de studerade polisanmälningarna under förra året rörde brott utan fysisk målsägande, vilket är mer än en fördubbling sedan 2013.

– En stor del av brotten utan fysisk målsägare består av skadegörelse eller klotter på allmän plats. Men det kan också handla om hets mot folkgrupp på internet, säger Nina Forselius, utredare på Brå.

Nästan varannan utredning lades ned

I studien har Brå även tittat närmare på de polisanmälningar med identifierade hatbrottsmotiv som gjordes 2016 och därmed låg till grund för deras senaste undersökning.

Polisens statistik visar att 3 procent av de 6 420 brott som registrerades 2016 personuppklarades medan 49 procent av anmälningarna lades ned efter utredning.

Nästan lika många brott som lades ned efter utredning, 47 procent, direktavskrevs efter anmälan.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: