Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ändringar i kritiserade DiBa – nytt utseende framtaget

Nyheter
Publicerad: 2023-09-19 12:48

Tingsrättsdomarnas nya utseende har mött skarp kritik från jurist- och domarhåll.
Nu står det klart att en ny layout har tagits fram som första del i ett större förändringsarbete.
– Den nya layouten omfattar ett nytt typsnitt samt nya marginaler och rubriker. Layouten kommer att bli betydligt mer lättillgänglig och lättläst. Den nya layouten är den första delen i ett större arbete med att förbättra domens utseende, säger Klara Lutti, utvecklingsdirektör och avdelningschef vid avdelningen för domstolsutveckling vid Domstolsverket.

Dagens Juridik har flera gånger rapporterat om kritiken mot det nya digitala systemet, DiBa, som infördes vid landets tingsrätter i oktober förra året. Införandet innebar att tingsrätternas brottmålsdomar fick en ny utformning och ett nytt utseende och tvingade domarna att skriva sina domar enligt en förutbestämd mall.

Tingsrättsdomarnas nya utseende har fått skarp kritik från domar- och juristhåll och har bland annat beskrivits som ”oöverskådligt”. Flera medier rapporterade också om en dom som skjutits upp på grund av brister i ett ordbehandlingsprogram.

Nytt utseende på gång

Nu står det klart att domarnas utseende kommer att förändras på nytt.

Enligt Klara Lutti, utvecklingsdirektör och avdelningschef vid avdelningen för domstolsutveckling vid Domstolsverket, säger till Dagens Juridik att man tagit vara på de många synpunkter som inkommit.

– Efter DiBas driftsättning lämnades till Domstolsverket ett stort antal synpunkter på domens layout. Att tillvara dessa synpunkter har varit ett högprioriterat arbete i Domstolsverket. I förvaltningen av DiBa ingår numera en mallgrupp med sex ordinarie domare. I samarbete med domarna har ett nytt utseende på domen i systemet tagits fram.

– Den nya layouten omfattar ett nytt typsnitt samt nya marginaler och rubriker. Layouten kommer att bli betydligt mer lättillgänglig och lättläst. Den nya layouten är den första delen i ett större arbete med att förbättra domens utseende.


Dela sidan:
Skriv ut: