Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Andrahandshyresgäster vägrade flytta ut – förlorar kontraktet

Nyheter
Publicerad: 2022-11-14 11:11
Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT

Kvinnan har visserligen försökt att hörsamma hyresvärdens rättelseanmaning genom att väcka talan om avhysning mot andrahandshyresgästerna som vägrar att flytta ut från lägenheten.
I förhållande till hyresvärden är det dock fortfarande kvinnan som ansvarar för lägenheten.
Hon måste därför flytta på grund av otillåten andrahandsuthyrning.

En kvinna som hyr en lägenhet i Saltsjöbaden upplät från och med mars 2019 till två män. Eftersom kvinnan saknade tillstånd till andrahandsuthyrningen mottog hon en rättelseanmaning av hyresvärden.

Kvinnan kontaktade männen, som i stället för att flytta ut hävdade sin rätt att bo kvar i lägenheten. Hon väckte då talan om avhysning och i målet träffade parterna en förlikning i december 2020 som innebar att männen skulle lämna lägenheten senast slutet av januari 2021.

Med anledning av den otillåtna uthyrningen sade hyresvärden upp hyresavtalet och hänsköt förlängningstvisten till Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Allt i sin makt

Hyresnämnden konstaterade inledningsvis att männen flyttade in i lägenheten i mars 2019 och att förlängningstvisten därför skulle prövas utifrån de regler för andrahandsuthyrning som då gällde. Enligt dessa regler är en hyresrätt förverkad om hyresgästen utan samtyckte eller tillstånd hyr ut lägenheten i andra hand och inte utan dröjsmål vidtar rättelse.

I det aktuella fallet hade kvinnan vidgått att hon hyrt ut lägenheten till de två männen utan tillstånd från hyresvärden. Hon hade dock invänt att hon gjort allt i sin makt för att vidta rättelse – men utan framgång eftersom männen vägrat att flytta ut.

Nämnden hänvisade till praxis och konstaterade att en hyresgäst som hyr ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd själv står risken för att rättelse inte kan komma till stånd. Det saknades anledning att göra en annan bedömning i det aktuella fallet. Kvinnan hade alltså förverkat sin hyresrätt och var skyldig att flytta.

Svea hovrätt avslår nu kvinnans överklagande.

Lämnat över kontrollen

Kvinnan har uppgett att hon har låtit de båda männen bo i lägenheten i två veckor i mars 2019 innan hon själv flyttade in i den. Av utredningen framgår att männen flyttade ut först i slutet av år 2020 eller i början av år 2021 samt att kvinnan under den tiden själv inte bodde i lägenheten. Hon har alltså olovligen upplåtit lägenheten i andra hand.

Genom att hyra ut lägenheten utan tillstånd har kvinnan lämnat över kontrollen till lägenheten och försatt sig i en situation där hon inte har kunnat avbryta männens självständiga användande av lägenheten. Det är kvinnan som ansvar i förhållande till hyresvärden och lägenheten får därmed anses ha varit upplåten under hela den tid som männen har bott där. Att hon har vidtagit åtgärder för att få tillbaka lägenheten påverkar inte bedömningen.

Hon har alltså förverkat sin hyresrätt. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Karl Engstrand

Dela sidan:
Skriv ut: