Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokat som dömts för brott varnas – för att han inte yttrat sig

Nyheter
Publicerad: 2019-11-07 14:36
Genrebild Foto Anna Eriksson/TT

Advokaten dömdes för grov olovlig körning, och Advokatsamfundet inledde ett disciplinärende.
Nu varnas han, men inte för att han begått brott, utan för att han inte inkommit med ett yttrande till Disciplinnämnden.

Det var i februari i år som advokaten dömdes till dagsböter för grov olovlig körning. I april inledde Advokatsamfundet ett ärende, utifrån vad som framkommit i domen – att han dömts för ett flertal olovliga körningar och även rattfylleri de senaste åren – vilket tingsrätten beskriver som att det ”närmar sig lagtrots”. Advokaten informerades om att ett ärende inletts mot honom och fick därefter två veckor på sig att yttra sig.

Åsidosatt sina plikter

Men trots tre påminnelser kom inget svar från advokaten. Inte heller vid det sammanträde då advokatens ärendet togs upp för nämnden hördes han av.

”Genom att inte komma in med begärt yttrande till Advokatsamfundet har N.N allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat”, skriver nämnden i sitt beslut.

Han tilldelas en varning, och även en straffavgift på 10 000 kronor – eftersom advokaten tidigare gjort sig skyldig till liknande brott mot god advokatsed.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: