Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokat skrev testamente som gynnade kollega – båda varnas

Nyheter
Publicerad: 2020-11-13 13:43
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Två advokater varnas och åläggs betala straffavgift med 40 000 kronor vardera.
Anledningen är att den ena hänvisat till den andra att medverka vid upprättandet av ett testamente – som hon visste innehöll ett gynnsamt förordnande till hennes mor.
Det förtroendeförhållandet som gäller har därmed allvarligt rubbats.

En mans styvmamma avled den 3 augusti 2019 och var vid tidpunkten för sin död gift. Makarna hade ett inbördes testamente som innebar att sonen skulle ärva all kvarlåtenskap.

En advokat hade upprättat ett testamente som innebar att den avlidnes granne – tillika mamma till en annan berörd advokat – skulle ärva en stor summa pengar.

Anmäldes

I en anmälan till Advokatsamfundet riktade den avlidnes son kritik mot advokaterna. Då advokaterna var kompanjoner och delägare i samma byrå, menade mannen att förfarandet kunde likställas med att grannens dotter själv upprättat testamentet för egen vinning i samråd med den andra advokaten och att bägge advokaterna härigenom brutit mot god advokatsed.

Den ena av advokaterna anförde att mannen riktat allvarliga anklagelser mot henne, hennes mor, hennes advokatkollega och testamentsvittnet och flaggat för disciplinanmälan i syfte att förmå testamentstagaren – det vill säga den avlidnes granne – att avstå från arvet.

Allvarligt brott mot god advokatsed

Disciplinnämnden konstaterar att den ena advokaten hänvisat till sin byråkollega att medverka vid upprättandet av ett testamente som hon visste innehöll förordnande till hennes mor. Vidare framgår av utredningen att den andra advokaten upprättat det ifrågavarande testamentet som i förlängningen skulle kunna komma att gynna den förra advokaten.

Med hänsyn till det förtroendeförhållande som råder vid upprättande av testamente har de båda advokaterna allvarligt brutit mot god advokatsed.

Nämnden tilldelar därför advokaterna varsin varning samt ålägger dem att betala straffavgift med 40 000 kronor vardera. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se