Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

65-åring får behålla hyresrätt – inte visat att han inte bor där

Nyheter
Publicerad: 2020-09-16 10:08
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Hyresnämnden biföll hyresvärdens yrkande om att säga upp avtalet med en 65-årig man då han sällan syntes till i lägenheten.
Hovrätten anser dock att mannen och dennes son lämnat samstämmiga uppgifter om deras samlevnad i lägenheten och att hyresvärden därför inte uppfyllt sin bevisbörda.
Hyresavtalet förlängs därför utan ändring.

Hyresnämnden i Göteborg beslutade att hyresavtalet mellan hyresvärden och en 65-årig man inte skäligen behövde förlängas.

Fastighetsvärden uppgav att han hållit uppsikt över den hyresrätt som mannen hyrde ett längre tag, men aldrig sett till hyresgästen i närheten av lägenheten under de sista åren, förutom vid ett tillfälle.

Otillåtet upplåtande

Sammantaget fann nämnden att hyresvärden visat att 65-åringen ordnat sitt boende någon annanstans vilket medförde att han ansågs ha upplåtit lägenheten för självständigt brukande till sin son. Eftersom upplåtelsen var otillåten, varat under en längre tid och 65-åringen haft tid att vidta rättelse, ålades han att flytta.

Beslutet överklagades till Svea hovrätt som gör en annan bedömning.

Huvudfrågan är om 65-åringen bott och alltjämt bort i lägenheten tillsammans med sina barn.

65-åringen är folkbokförd på lägenhetens adress. Såvitt framkommit är det också han som betalar hyran för lägenheten och äger det mesta av möblemanget i den. Både 65-åringen och dennes son har uppgett att mannen bor i lägenheten.

Samlever i lägenheten

I motsats till vad som anges i hyresnämndens beslut, har de i hovrätten dessutom lämnat en samstämmig och relativt detaljerad redogörelse för deras samlevnad i lägenheten. Deras uppgifter får även visst stöd av att 65-åringen hämtats i lägenheten av ambulans i mitten av februari 2020.

Den bevisning som hyresvärden åberopat utgörs å andra sidan främst av fastighetsvärdens uppgifter. Han har uppgett att han besöker fastigheten varje dag och haft särskild uppsikt över den aktuella lägenheten i cirka tre år. Bara enstaka gånger hade han sett 65-åringen i lägenheten. Efter hyresnämndens beslut ringde fastighetsvärden på lägenhetens dörr ett tjugotal gånger – 65-åringen öppnade endast en av dessa gånger.

Besvärande

Även om dessa uppgifter är besvärande för 65-åringen anser hovrätten – till skillnad från hyresnämnden – att bevisningen inte är tillräcklig för att det ska anses visat att mannen inte bor i lägenheten eller att han olovligen upplåtit den i andra hand.

Hyresvärdens yrkande ska därmed avslås och hyresavtalet förlängas på oförändrade villkor. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.